Ugrás a tartalomra
x

Lapunk panasza után megbírságolta a kormánypárti Hír FM-et a Médiatanács, de olcsón megúszták a botrányos adást

A HírTV-hez kötődő Hír FM egyik műsorában a homoszexuális örökbefogadókat a pedofilokhoz hasonították, megsértve ezzel a médiatörvény emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó szakaszát. A vizsgálat a Media1 által tett panasz után indult a gyűlöletkeltő adás miatt.

Közleményben számolt be arról ma, csütörtökön az NMHH Médiatanácsa, hogy e heti ülésezésén megbírságolta 350 ezer forintra a Budapest 95,3 MHz-en fogható Hír FM körzeti vételkörzetű, közösségi rádiót, amiért július 23-án kora reggel sugárzott Háttérkép című műsorában megsértették az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó törvényi rendelkezést, a műsorszám olyan üzenetet közvetített, amely szerint a homoszexuálisok közössége másodrendű, nem illeti meg a minden emberre nézve egyenlő méltóság.

A Médiatanács közölte, hogy a 350 ezer forintos bírság mellett a médiaszolgáltatónak közzé kell tennie egy közleményt, amit a rádióban be kell olvasnia és a honlapján is közzé kell tennie.

Homofób gyűlöletkeltés az emberi méltóság kiiktatásával

A médiahatóság közleményében nem említették meg a részleteket, de a Media1 még augusztusban elsőként írt cikket arról, hogy Nyugat-Európa állítólagos általános hanyatlásáról beszélgettek a Karc FM átalakításával létrejött Hír FM július 23-i műsorában. A műsorvezető, Gajdics Ottó vendége a Háttérkép című műsorban a szokásos páros, Boros Imre és Bogár László volt. A műsorban az első Orbán-kormány egykori minisztere és a korábbi országgyűlési képviselő a fideszes médiából már jól ismert érvekkel ostorozta az Európai Unió jelenlegi vezetését. Ezzel összefüggésben elhangzott az is, hogy a nyugat-európai országok közvéleményének többsége támogat egy olyan „identitás-felszámolási” folyamatot, ami Bogár László szerint az „európai keresztény fehér embernek” a lelki, erkölcsi, szellemi átalakítása érdekében zajlik. A közgazdász azt is mondta, hogy ebbe beletartozik az is, hogy elfogadottá vált a homoszexuális párok örökbefogadási lehetősége, ami szerinte bűncselekmény.

„Tehát ma kivétel nélkül valamennyi nyugat-európai országban a közvélemény-kutatások azt igazolják vissza, hogy a 70-80 százaléka a társadalmaknak teljesen természetesnek tartja a homoszexuálisok házasságát, sőt örökbefogadását is, ami nyilvánvalóan pedofília.”

Bogár László érvelését Boros Imre hangosan helyeselte, Gajdics Ottó, a műsorvezető pedig nem mondott erre semmit, nem utasította vissza. A YouTube-ra feltöltött műsort egyébként a Hír FM a cikkünk után elérhetetlenné tette a nyilvánosság számára.

A Media1 azonnal a médiahatósághoz fordult (először kérdéseket tettünk fel, majd válasz hiányában panaszt is tettük). Ott hosszú hónapok után most hozták meg döntésüket az ominózus adással kapcsolatban, ami az alábbi videó segítségével kerülőúton még visszanézhető mint a jogsértés bizonyítéka és mint kordokumentum.

Pedofilnak nevezték a Hír FM-en a gyerekeket örökbefogadó homoszexuálisokat

Nem először keltenek gyűlöletet a kormánypárti médiaholding műsoraiban a melegek ellen
A kormánypárti médiahálózat egyébként nem először próbálja relativizálni a pedofilia bűneit, vagy próbál gyűlöletet szítani az LMBTQ közösség ellen. Korábban például a HírTV egyik műsorában Pálffy István arra a kijelentésre ragadtatta magát, hogy türelemmel kell lenni a pedofilok iránt. A televízió végül egy nappal később, miután az ügyből országos botrány lett, közleményben határolódott el munkatársától és elbocsátotta Pálffy Istvánt. A Médiatanács azt az esetet megbocsátotta a televíziónak és végül nem kapott bírságot. Arra hivatkoztak, hogy nem történt jogsértés a hírműsorban.

A most megbírságolt HírFM-es Háttérkép című műsort egyébként általában Bayer Zsolt szokta vezetni, aki Gajdics Ottóval együtt részese volt korábban annak a televíziós műsornak is, ami miatt a HírTV-t már szankcionálta a médiahatóság. Mint arról a Media1 beszámolt, júniusban a kormánypárti csatornára összesen 400 ezer forintos bírságot szabott ki a Médiatanács, mivel a Sajtóklub című műsor egyik vendége, Bencsik András helyeselte, hogy Ugandában törvénybe foglalták a homoszexuálisok kivégzésének lehetőségét.

Büntetést kapott a debreceni Rádió 1 is

A Médiatanács e heti ülésén megállapította, hogy a Debrecen 95,0 MHz  frekvencián sugárzó FM95 – Rádió 1 Debrecen helyi vételkörzetű, kereskedelmi rádió augusztus 30. és szeptember 5. között sugárzott műsorának hatósági ellenőrzése során a hatóság a szerződésben vállalt kötelezettségek megsértését állapította meg. A rádió a vizsgált adáshét egyetlen napján és heti szinten sem tett eleget a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok napi arányára vonatkozó vállalásainak és elmulasztotta a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámok arányára vonatkozó vállalásainak teljesítését. Az adáshét két napján a szolgáltató elmaradt a magyar zenei művek saját műsoridőhöz viszonyított napi arányára vonatkozó szerződéses vállalásától is. A Médiatanács 40 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a médiaszolgáltatót.

A Médiatanács csak később hozza nyilvánosságra e heti jegyzőkönyvét.

www.media1.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux