Ugrás a tartalomra
x

Ferenc pápa transznemű nőket vendégelt meg a Vatikánban

Ferenc pápa a szegények napján 1200 embert vendégelt meg, köztük a Torvaianica transz közösséget is.

Ferenc pápa transznemű nőket is vendégül látott a szegények napján, amikor a Vatikánban együtt ebédelt 1200 emberrel  – írja az AP. A vasárnapi rendezvényen a Torvaianica transz közösség vett részt, akikkel a pandémia idején vette fel a kapcsolatot.

A szexmunkásokból álló csoport akkor egy templomban bukkant fel, miután minden bevételi forrásuktól elestek a zárlat idején. A Vatikán ezután élelmiszerekkel, gyógyszerekkel és higiéniai eszközökkel, valamint oltóanyagokkal látta el őket.

Mirta Rios a vasárnapi ebéd után elmondta: nem számított a meghívásra. 

"Hála Istennek, neki és mindazoknak, akik segítettek a világjárványban, amikor nehéz helyzetben voltunk. Ráadásul ő is argentin, mint én!"  – mondta.

A pápának ez az elmúlt időszakban már a sokadik gesztusa az LMBTQ-közösség felé. Nemrég kezdeményezte, hogy a transznemű emberek is keresztszülők és esküvői tanúk lehessenek.

A katolikus egyházfő 2015-ben vezette be a szegények napját, amelyet minden évben a Szent Márton napját követő vasárnap tartanak meg.

A római és más olaszországi egyházmegyéből érkezett rászorulók ültek a Szent Péter-bazilika padsoraiban a Ferenc pápa által bemutatta misén.

Beszédében az egyházfő hangoztatta, hogy a szegénység nemcsak az anyagi javak hiányát jelenti, hanem létezik kulturális és lelki szegénység is. Városaink utcáin „sebzett, láthatatlanná vált szegények élnek, akiknek fájdalomkiáltását elfojtja az állandóan elfoglalt és figyelmetlen társadalom általános közönye” – hangoztatta. Úgy vélte, a szegényeknek nem is szokása hangosan tudatni helyzetüket, inkább szemérmesek és elbújnak.

„Nekünk kell őket megkeresni, bátorsággal. Gondoljunk mindazokra, akik elnyomottak, elcsigázottak, kirekesztettek; a háborúk áldozataira; azokra, akik életüket kockáztatva elhagyják hazájukat; azokra, akiknek nincsen kenyere, munkája és remény nélkül maradtak” – mondta az egyházfő.

A vatikáni audienciateremben rendezett ebédet az egyik nemzetközi szállodalánc ajánlotta fel. Az asztalokra többek között cannelloni (töltött tészta), baromfihúsból készült gombócok kerültek, a desszert tiramisu volt.

www.rtl.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux