Ugrás a tartalomra
x

Dúró Dóra olyan jó reklámot csinálhatott az LMBTQ-propagandával vádolt kiállításnak, hogy még a Nemzeti Múzeum főigazgatója is köszönetet mondott neki

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója egy Facebook-posztban köszönetet mondott Dúró Dórának, a Mi Hazánk országgyűlési képviselőjének, aki szerint LMBTQ-propaganda folyik a World Press Photo-kiállításon, és el is érte, hogy csak 18 éven felüliek nézhessék meg azt.

Dúró Dóra törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte Csák János minisztertől a Nemzeti Múzeumban megtekinthető Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt, „azon ugyanis a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az »LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot«, illetve a »meleg idősotthont« ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat” – írta közleményében pár napja a Mi Hazánk.                           Csák megállapította a törvénysértést, a családok védelméről szóló törvény értelmében pedig arra kérte a Nemzeti Múzeumot, azaz L. Simon László igazgatót, hogy szigorítson a belépésen, és csak 18 éven felülieket engedjen be.

A World Press Photo-kiállítást ezzel együtt sokan látogatják, legalábbis erre engednek következtetni az L. Simon által is megosztott fotók, amelyek sorban álló látogatókat mutatnak. A főigazgató Facebook-posztját, amelyet a Gulyáságyú Média vett észre, a következő szöveggel osztotta meg: „Él és virul a nemzet múzeuma. Köszönjük, kedves Dúró képviselő asszony. Különösen köszönjük a közönségünk figyelmét, szeretetét és megértését.”

A Népszava szerdán arról írt, hogy a Nemzeti Múzeum jogszerűen nem tudja végrehajtani Csák János felszólítását, ugyanis senki személyi igazolványát nem kérhetik el. „A múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik. A weboldalon fel van tüntetve, hogy 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet, és a kiállítás bejáratánál 18 éven aluliakat korlátozó tábla is van” – írta a múzeum az AFP kérdésére.

Nem tudja jogszerűen végrehajtani a Magyar Nemzeti Múzeum a kulturális és innovációs miniszter felszólítását, miszerint 18 évesnél fiatalabbak ne látogathassák a 2023-as World Press Photo kiállítást – derül ki az L. Simon László vezette kulturális intézmény AFP-nek küldött tájékoztatásából.

A kifogásolt képek szerzője, Hannah Reyes Morales fotós a Hvg.hu-nak azt írta: „Sem a képek, sem az azokon ábrázolt emberek nem veszélyesek és nem károsak. Ezek a fotók kedves és szerető emberekként ábrázolják a Golden Gays közösség tagjait, akiknek van mit adniuk és tanítaniuk a világnak a családról és az erőről a megpróbáltatások közepette. Ami káros, az az LMBTQ-közösség láthatóságának, valamint annak a korlátozása, hogy joguk van a létezéshez és ahhoz, hogy lássák őket”      Korábban a World Press Photo feje is meglepődött, hogy a kiállításukról letiltották a 18 év alattiakat, szerinte abban semmi explicit vagy bántó nincs. A sorozat az ő értelmezésében „érzékeny és őszinte bemutatása annak, hogyan él egy idős, Fülöp-szigeteki LMBTQI+-közösség.

A sorozat a World Press Photo honlapján korhatár nélkül elérhető.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux