Ugrás a tartalomra
x

Pride-főszervező: Legyen Novák Katalin mindenki köztarsasági elnöke!

Radványi Viktória, a Budapest Pride főszervezője lefóliazva állt a színpadra, mondván,ahol könyveket fóliaznak le, ott előbb-utóbb embereket fognak.

Radványi nagyon személyes hangvételű beszédet mondott, többek között arról beszélt, hogy a szülei nem fogadták el, és amikor 19 évesen elmondta az édesanyjanak, hogy lány a szerelme, akkor ő azt mondta neki:

"Felköltöztél Budapestre, és kimosták az agyadat."

Ezt követően másfél évig nem beszéltek.

Radványi szerint a személyes történeteink úgy válnak politikaivá, hogy nem vákuumban élünk, hanem mindenkinek vannak szomszédai, barátai, járnak sportklubokba, munkahelyekre és így tovább.

Radványi végül egy politikai nyilatkozatot olvasott fel, amelyet Novák Katalin köztarsasági elnöknek címeztek, roma, LMBTQ, zsidó szervezetek és partnereik. Ebben arra kérik a köztársasági elnököt:

- Ne részesítse elnöki kegyelemben szélsőjobboldali terrorszervezetek tagjait, akik erőszakos gyűlölet-bűncselekményeket követtek el sérülékeny kisebbségek csoportjaival szemben.
- Ne írjon alá a jövőben olyan törvényeket, amelyek alkalmasak lehetnek sérülékeny kisebbségekkel szembeni gyűlöletkeltésre vagy bűnbakképzésre.
- Az év minden egyes napján végezze jelentős felelőssége teljes tudatában a munkáját: az ilyen törvényeket küldje vizsgálatra az Alkotmánybíróság elé vagy megfontolásra az Országgyűlésnek, ahogyan azt jó példaként tette a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvény (panasztörvény) esetében.
- Szólaljon fel a sérülékeny kisebbségek védelmében: legyen egy józan hang ebben az egyre erőszakosabb világban, álljon ki a hatalom nélküliek, a gyengék, az elesettek, a kiszolgáltatottak mellett.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux