Ugrás a tartalomra
x

Kimondta a bíróság, transz nőknek is jár a kedvezményes nyugdíj

A Veszprémi Törvényszék döntését követően a Fejér Vármegyei Kormányhivatal is elismerte: a transz nőknek is jár a „Nők 40” elnevezésű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség. A Háttér Társaság közleménye szerint „a kérdést az Európai Unió Bírósága már 2006-ban eldöntötte, a kormányhivatal kekeckedése miatt mégis a bíróság közbelépésére volt szükség.”

Elvira, a Háttér Társaság ügyfele még 2020 előtt kérelmezte neme jogi elismerését. 2013 óta hivatalos iratai szerint is nő: női nem és női név szerepel születési anyakönyvi kivonatában, személyi igazolványában, TAJ-kártyáján is. Mint fogalmaznak, így aztán igencsak meglepődött, amikor 2021-ben kiderült: a nyugdíjfolyósító továbbra is férfiként tartja nyilván, így nem vonatkoznak rá a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazására vonatkozó szabályok.

Elvira nem hagyta annyiban az ügyet, a Háttér Társaság segítségével bíróságon támadta meg a határozatot. A kormányhivatal döntése annál is inkább problémás volt, hogy az Európai Unió Bírósága már 2006-ban, egy brit transznemű nő esetében kimondta: a nemi alapú diszkriminációt a szociális biztonság terén is tiltó EU-s irányelv alapján a transzneműekre az új nemük szerinti nyugdíjkorhatár vonatkozik. A kormányhivatal a perben arra hivatkozott, hogy a Nők 40 kedvezmény célja a nők kompenzálása a gyermekneveléssel és a családi élet fenntartásával összefüggő szerepvállalásukért, de arra már nem tudott válaszolni, hogy akkor miért jár a kedvezmény a gyermektelen vagy egyedülálló nőknek is. A bíróság elvi éllel mondta ki: a kormányhivatal jogellenesen szűkítette le a jogszabályban szereplő „nem” fogalmát a születési nemre.

A bírósági döntésnek eleget téve a kormányhivatal módosította felperes nemére vonatkozó adatot a nyilvántartásban, így Elvira 2 év múlva, 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhat.

"Fontos szimbólum ez a döntés más transznemű embereknek is. Nagyfokú türelem kell hozzá, és mindenképpen érdemes segítséget igénybe venni, mert egyedül szerintem szinte kivitelezhetetlen nálunk ma egy ilyen ügy." – nyilatkozta Elvira egy videóinterjúban.

„Bár messze még a teljes győzelem, hiszen továbbra sem érhető el a nem jogi elismerése Magyarországon, a bíróság Elvira ügyében egyértelműen jelezte: a transznemű személyeket, akiknek még lehetőségük volt a nem- és névváltoztatásra, emiatt semmilyen szempontból nem érheti hátrány” – tette hozzá Polgári Eszter a Háttér Társaság Jogi Programjának vezetője.

 

 

 

24.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux