Ugrás a tartalomra
x

Nyílt utcán szúrták halálra - Sal Mineo élete

Sal Mineo 1939. január 10-én a New York állambeli Harlemben Salvatore Mineo Jr. néven született; egyes beszámolók szerint a születési helye Bronx, ott is nőtt fel. Édesanyjának egy tehetségkutató tanácsolta, hogy fia lépjen az előadói pályára. Sal színész- és táncórákra járt, és 1951-ben lépett fel először a Broadway-en Tennessee Williams "The  Rose Tattoo" című filmjében.

'Lázadó ok nélkül'

Mineo ezután még tinédzser korában filmes karrierre váltott, 1955-ben debütált a Six Bridges to Cross című filmben Tony Curtis főszereplésével, és Charlton Hestonnal A Benson őrnagy magánháborújában. Mineo nagy szerepe John „Plato” Crawfordé a klasszikus "Lázadó ok nélkül" című filmben, szintén 1955-ből. A karaktere, Platón, egy fiatal, érzékeny számkivetett volt, aki beleszeretett a James Dean által megformált karakterbe. Oscar-díjra jelölték a James Dean és Natalie Wood oldalán nyújtott kiemelkedő teljesítményéért.

Sal Mineo, James Dean és Natalie Wood

A jelölés Mineót a sztárok közé emelte, és továbbra is szerepelt olyan filmekben, mint a Somebody Up There Likes Me, amely egy életrajzi film a boxer Rocky Graziano-ról Paul Newman főszereplésével, a Rock Pretty Baby című musicalben és az "Óriás" című drámában, amelyben Mineo ismét együtt szerepelt Deannel. Mineo az évtized hátralévő részében is kitartóan dolgozott, főszerepet játszott a Dino (1957), a Tonka (1958) című filmben ahol egy indián karaktert alakított, és a The Gene Krupa Story (1959) című filmekben. 

Az "olajbogyóhoz" hasonlító arcszíne azt is jelentette, hogy „etnikai” szerepeket kapott,egy indián fiút a Tonkában, egy mexikói fiút az Óriásban és egy zsidó fiatalembert az Exodusban, amivel a második Oscar-jelölést is megszerezte.Mineo maga is olasz volt, és büszke az örökségére, nem volt hajlandó megváltoztatni vezetéknevét, mint annyi más korabeli színész.

Mineo 1957-ben Emmy-jelölést kapott a Dino TV-változatáért is, és popénekesként a Top 40 kislemezek listáján is szerepelt. Egy hatalmas szólóalbumot, 3 nagylemezt és 40 kislemezt is kiadott.

Második Oscar jelölés

Mineo az 1960-as évekbeli Exodus stábjának tagja volt , amely Izrael megalapításáról szól, Otto Preminger rendezésében. Mineo a második Oscar-díj jelölését a legjobb mellékszereplő kategóriában Dov Landau szerepéért kapta, illetve megkapta a Golden Globe-díjat. Az 1960-as évek közepére azonban filmes karrierje megakadt, és később olyan szerepeket kapott, mint a The Greatest Story Ever Told (1965) és az Escape from the Planet of the Apes (1971).

Meleg színészként Hollywoodban

Mineo volt az egyik első színész, aki nyíltan meleg volt abban a korszakban, amikor még tabunak számított Hollywoodban a szexuális beállítottság.Néhány későbbi projektválasztása az ő irányultságát tükrözte. Visszatért a színpadra, és rendezte az End as a Man and Fortune és a Men's Eyes című drámákat , amelyek közül az utóbbi a hatalomra és a szexualitásra összpontosít egy börtönben. Televíziós projektekben kezdett részt venni, mint például a "Stranger on the Run" (1967) és a "The Challengers" (1968), a "Mission: Impossible" (1968), a "Mission: Impossible különleges vendégszereplői" a Columbo-n és a SWAT-on. Anyagi nehézségekkel küzdve, szerepet kapott a PS Your Cat című darabban, amely San Franciscóban futott az 1970-es évek közepén.

A tragikus este

1976. február 12-én, a Los Angeles-i próbákról hazatérve brutálisan megkéselték nyugat-hollywoodi otthona előtt, és 37 évesen meghalt. A rendőrségi nyomozás először nyíltan homofób volt. Feltételezték, hogy a tettes Mineo akkori barátja lehetett, vagy egy volt szeretője, vagy egy szexmunkás, vagy egy drogdíler, bár semmi jel nem utalt arra, hogy Mineónak ellenségei lettek volna, fizetett volna a szexért vagy drogozott volna.  Három évvel később a pizzafutárt, Lionel Ray Williamst letartóztatták a gyilkosság miatt, hiányos bizonyítékok alapján, tekintettel arra, hogy a szemtanúk láttak egy fehér férfit menekülni a helyszínről, Williams pedig fekete volt.Később Lionel Ray Williamst életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Az úttörő színész életéről szóló könyvek közé tartozik a 2000-es Sal Mineo: His Life, Murder and Mystery, H. Paul Jeffers és a 2010-es Sal Mineo: A Biography by Michael Gregg Michaud. Mineót a 2013-as Sal című filmben is ábrázolták , James Franco rendezésében , Val Laurennel a főszerepben. A filmet regisztrálás után itt tudjátok megnézni.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux