Ugrás a tartalomra
x

psos: A világ nagy része támogatja a melegházasságot, Magyarországon alig látható az LMBT+ közösség

A kutatásból az is kiderül, hogy a nők sokkal inkább támogatják az azonos neműek házasságát és az örökbefogadáshoz való jogukat is.

A világ lakosságának többsége támogatja az azonos neműek házassághoz és gyerekvállaláshoz való jogait – ez derül ki az Ipsos 2023-as Global LGBT+ PRIDE riportjából.

A 30 országot vizsgáló kutatásban február és március között több mint 22,5 ezer 75 év alatti felnőtt öltött ki online kérdőívet. Az eredmények szerint a vizsgált országokban a felnőtt lakosság 9 százaléka vallja magát az LMBT+ közösség tagjának.

Ha részletesebb bontást nézünk, akkor a felnőttek 3 százaléka vallja magát leszbikusnak vagy melegnek; 4 százaléka biszexuálisnak; 1 százalék pán- vagy omniszexuálisnak és 1 százalék aszexuálisnak.

A férfiak és a nők között a biszexuálisok aránya azonos, de amíg a férfiak 4 százaléka vallja magát homoszexuálisnak, addig a nőknél ugyan ez az arány 1 százalékos.

Ami a nemi identitás kérdését illeti: a válaszadók 1-1-1 százaléka volt transznemű, nembináris illetve mondta azt, hogy sem férfinak sem nőnek nem tartja magát, de a transznemű é a nembináris kategóriákkal sem azonosul.

Az LMBT+ közösség tagjainak láhatósága globálisan nőtt az Ipsos két évvel ezelőtt felméréséhez képest, ma már a felnőttek:

- 47 százalékának van leszbikus/ meleg/ homoszexuális rokona, barátja vagy munkatársa (ez az arány két éve 42 százalék volt)
- 26 százalékának van biszexuális ismerőse (ez az arány két éve 24 százalék volt)
- 13 százalékának van transznemű ismerőse (ez az arány két éve 10 százalék volt)
- 12 százalékának van nem bináris ismerőse (ez az arány két éve 9 százalék volt).

A láthatóság ugyanakkor országonként nagyon eltérő mértékű. Latin-Amerikában, Spanyolországban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában volt a legjellemzőbb, hogy a felnőttek rokoni-baráti körében vannak homoszexuális vagy biszexuális emberek. A legtöbb transznemű ismerőse pedig a braziloknak és a thaiföldieknek van.

Magyarország ugyanakkor (Japán, Dél-Korea, Törökország, Románia és Lengyelország) mellett az a hely, ahol a legkevésbé láthatóak az LMBT+ közösség tagjai.

A 30 vizsgált országban átlagosan a felnőttel 56 százaléka mondja azt, hogy az azonos nemű pároknak engedélyezni kellene a törvényes házasságkötést. 16 százalékuk szerint bizonyos jogi elismerést kellene kapniuk a melegpároknak, de a házasságukat ellenzik. Mindössze 14 százalék vallja, hogy a meleg pároknak semmilyen jogi elismerés nem jár, és ugyanennyien voltak bizonytalanok a kérdésben

A megkérdezett felnőttek 65 százaléka vélte úgy, hogy az azonos nemű párok épp olyan sikeresen nevelhetnek gyereket, mint más szülők, és 64 százalék véli úgy, hogy ugyanolyan jogokat kellene biztosítani a melegek számára a gyermekek örökbefogadásához, mint a heteroszexuális pároknak.

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux