Ugrás a tartalomra
x

Megválasztották a világ első nyíltan meleg elnökét Lettországban

Edgars Rinkevics 2014-ben coming out-olt. A lett parlament szerdán elnökké választotta Edgars Rinkevics korábbi külügyminisztert. Lettországban, hasonlóan Magyarországhoz, az elnök szerepe nagyrészt ceremoniális.

Ami mégis kiemeli ezt a fejleményt a lett belpolitikából az az, hogy Edgars Rinkevics meleg, ami azt jelenti, hogy ő a valaha volt első államelnök, aki nyíltan homoszexuális.

Rinkevics 2014-ben coming out-olt, amivel ő volt az első lett poltikus, aki nyíltan vállalta melegségét – írja a Semafor.

Tavaly egy lett bíróság kimondta, hogy az azonos nemű párokat is megilleti a jogi elismerés, ugyanakkor a házasság és az örökbefogadás továbbra is szigorúan csak heteroszexuális pároknak megengedett.

Ugyan Rinkevics az első nyíltan meleg államelnök, de nem az első államfő. Az ugyanis Paolo Rondelli, San Marino két régenskapitányának egyike volt 2022-ben. A 35 ezer lakosú enklávénak mindig két régenskapitánya van, mind a ketten hat hónapig szolgálnak, szerepük nagyrészt szimbolikus.

A luxemburgi miniszterelnök Xavier Bettel, ír kollégája, Leo Varadkar és a szerb miniszterelnök, Ana Brnabić a három jelenleg is hivatalban lévő, nyíltan meleg kormányfő.

 

hvg.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux