Ugrás a tartalomra
x

Jogi okok miatt visszavonták a transznemű Joker-filmet

A The People’s Joker című filmet állítólag maga a rendező vonta vissza, aki amúgy a főszerepet is játssza, de bízik benne, hogy a jövőben a film mindenki számára elérhető lesz.
Visszavonták a The People’s Joker című, a Batman-univerzumban játszódó filmet a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválról, méghozzá állítólag maga a rendező, aki feltételezhetően a felmerülő jogi problémák miatt hozta meg ezt a döntést.

Vera Drew transznemű női rendező, aki a film főszerepét is magára vállalta, azt nyilatkozta a Varietynek, hogy ettől függetlenül bízik benne, hogy a közönség a megfelelő időben látni fogja a filmet.

A queer felnövéstörténet Gotham Cityben játszódik, ahol a komédia kriminalizálva van, és az állami műsor az egyetlen hely, ahol persze a kormány szigorú cenzúrájának és feltételeinek megfelelve még felléphetnek komikusok. Egy elrontott meghallgatás után a főszereplő Vera úgy dönt, hogy megalapítja saját, alternatív társulatát, amivel persze egy csomó bonyodalomba keveredik.

Vegyes technika, vegyes fogadtatás

A vegyes technikával készült film előzetese tele van könnyen felismerhető filmes karakterekkel, mint például a Jared Leto-féle Joker, vagy a Tom Hardy-féle Bane. A DC Comics és a Batman-univerzum jogtulajdonosa, a Warner Bros. Discovery még nem kommentálta az esetet, sem pedig a produkciót. A rendező, aki már napokkal korábban utalt rá, hogy nem lesz zökkenőmentes a The People’s Joker bemutatása, viszont bízik benne, hogy a jövőben mindenki meg tudja nézni a filmet, aki szeretné.

A film nem egyértelműen jogsértő, hiszen paródiaként definiálja magát, így amennyiben ennek eleget tesz, úgy megfelel a méltányos használat szabályainak, valószínűleg ezt a kérdést kell megvitatni ahhoz, hogy törvényes keretek között bemutathassák a Warner Bros. Discovery áldása nélkül a filmet.

Megnézve az előzetest nehéz eldönteni, hogy a film bűn rossz, vagy a direkt rossz, és ettől jó kategóriába tartozik, így mi kifejezetten várjuk a jogi csetepaté lezárultát, hogy választ kapjunk erre a kérdésre.

 

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux