Ugrás a tartalomra
x

Tízezrek vettek részt a prágai Pride szombati felvonulásán

Több tízezer ember vett részt a Prágában tartott felvonuláson szombaton, a cseh fővárosban most záruló Pride záróakkordjaként, írja az MTI.

Az idei volt a tizedik Prague Pride, a rendezvény két év szünet után tért vissza, miután tavaly és tavalyelőtt a koronavírus-járvány miatt nem engedélyezték a megtartását. A szervezők szerint idén a fesztivál mintegy 150 programjára több mint százezren látogattak el a héten.

A Prague Pride rendezői szerint a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség szombati menetébe 40-45 ezren kapcsolódtak be, ami a korábbi éveknél mérsékelten magasabb részvételt jelent. A rendezvényt kísérő cseh rendőrség közben 30 ezerre becsülte a résztvevők számát, és közölték azt is, hogy kora délutánig a rendezvény problémák nélkül zajlott le. A szervezők szerint a résztvevők mintegy 30-40 százaléka külföldről érkezett, a menetben magyar csoportokat is látni lehetett.

A színes, karneváli menetben szolidaritásuk jeléül cseh politikusok is megjelentek, többek között a Cseh Kalózpárt, a Zöldek Pártja, a Polgármesterek és Függetlenek Pártja (STAN), az ellenzéki ANO mozgalom, valamint a Fiatal Szociáldemokraták képviselői. Zdenek Hrib, Prága kalózpárti főpolgármestere, aki védnökséget is vállalt az egyhetes rendezvény felett, a menet élén haladt. A prágai polgármesteri hivatalok épületein egy hete szivárványos zászlók lobognak, miközben a rendezvényt tucatnyi prágai diplomáciai képviselet biztosította támogatásáról, a menetben is feltűntek diplomaták.

A Szent Vencel-szobornál és a felvonulás útvonalán néhány helyen keresztény aktivisták transzparensekkel tüntettek a résztvevők ellen, de ezúttal, a korábbi évektől eltérően, semmiféle ellenrendezvény nem volt.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux