Ugrás a tartalomra
x

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa megújította az LMBTQ-kisebbség jogait védelmező szakértő mandátumát

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa több muszlim ország tiltakozása ellenére három évvel meghosszabbította az LMBTQ-kisebbség jogait védelmező független szakértő mandátumát - írta az AFP francia hírügynökség kedden.

Az ENSZ 2016-ban hozta létre a tisztséget, amely a szexuális orientáció és a nemi identitás alapján történő hátrányos megkülönböztetéssel foglalkozik. A posztot a thaiföldi Vitit Muntarbhorn töltötte be először, akit a Costa Rica-i Victor Madrigal-Borloz váltott.

A szakértő mandátumát a múlt héten hosszabbították meg.

Victor Madrigal-Borloz üdvözölte a döntést, amely szerinte azt mutatja, hogy "a nemzetközi közösség továbbra is tisztában van a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer embereket érő erőszak és diszkrimináció mértékével".

A hosszabbítás ellen tiltakozott a muszlim országok érdekeit az ENSZ-ben képviselő Iszlám Együttműködés Szervezete. Ötvenhat ország nevében Halíl Hasmi pakisztáni nagykövet elmondta: nem tudják támogatni "a személyes szexuális preferenciákon alapuló új jogok feltalálását célzó erőfeszítéseket".

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa végül 23 támogató és 17 ellenző szavazattal elfogadta a szakértő mandátumának meghosszabbítását. A voksolás folyamán számos kísérlet történt a tisztségviselő hatáskörének megnyirbálására, de ezeket a javaslatokat elvetették.

 

hirtv.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux