Ugrás a tartalomra
x

A német ferencesek nyíltan meleg szerzetest választottak vezetőjüknek

A mintegy 300 szerzetesből álló németországi ferences rendtartomány Markus Fuhrmannt választotta új elöljárónak, aki néhány hete nyíltan homoszexuálisnak vallotta magát.

Markus Fuhrmann szerzetes kifejtette, hogy olyan egyházról álmodik, „amelyben érvényesül a nemek közötti egyenlőség, amely egyértelműen a szegények és elnyomottak oldalára áll, és egy olyan egyházról, amely érzékeny a szexuális erkölcs kérdéseire“.

A ferences rendi szerezetes tiszteletben tartja a cölibátust, számára „becsületbeli ügy”, hogy nyilvánosságra hozza homoszexualitását.

„Én ezt egy lehetőségként fogom fel, hogy bemutathassuk, hogy mi, egyháziak is sokfélék vagyunk, hogy az egyház (is) queer, és hogy ez Isten akarata, ami megfelel a teremtés sokszínűségének, ezért ez teljesen normális. ”

A ferences elöljáró számára „az a mód, ahogyan  a szexuális erkölcsöt eddig hivatalosan oktatták, nem szolgálja az életet”, ezért „tovább kell fejlődnie”.

A vitatott kijelentésével kapcsolatban Fuhrmann megerősítette, hogy „sok pozitív reakciót” kapott testvéreitől a tartományi elöljáróvá választás előtt és alatt.

„Nagyra értékelték, hogy nyíltan beszéltem erről” – ismerte el a szerzetes, és hozzátette: „Sok bátorítást kapok, és talán az elismerésnek ez a szikrája az egyház más területeire is átterjedhet. Szerintem ez egy pozitív dolog.”

„Ha én magam meleg vagyok, akkor meg akarom mutatni, hogy ez az Egyházban is létező valóság, amellyel kapcsolatban sajnos túl sok az intézményes képmutatás”.

Markus Fuhrmann 1971. augusztus 9-én született Hannoverben, Alsó-Szászország fővárosában, Németországban. Szerezetesi fogadalmát 1998-ban tette, 2005. május 7-én szentelték pappá.

Jövőbeli munkájáról az új németországi ferences elöljáró azt mondta a német MK-Online oldalnak, hogy „nagy változás közeleg, és ezt a testvérekkel együtt akarom és kell alakítanom”.

www.felszabter.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux