Ugrás a tartalomra
x

Új alabamai törvény: büntethetőek a transzneműek kezelését végző orvosok

Akár 10 éves börtönbüntetéssel is sújtható, ha egy orvos pubertáskori hormonális fejlődést gátló gyógyszereket ír fel 19 év alatti, nemet változtató tizenéveseknek.

Egy új alabamai törvény szerint, amely vasárnap lépett hatályba, mostantól bűncselekménynek számít, és akár 10 éves börtönbüntetéssel is sújtható, ha egy orvos pubertáskori hormonális fejlődést gátló gyógyszereket ír fel 19 év alatti, nemet változtató tizenéveseknek. Az immár hatályos törvény egy bírósági beadványt követően jelenleg még jogi felülvizsgálat alatt áll, a bíró azonban még nem döntött a törvény esetleges felfüggesztéséről, illetve végrehajthatóságáról. 

A most hatályba lépett alabamai jogszabály csak egy azon számos, a biológiai nem átalakítását akadályozó, illetve büntető törvény közül, amelyet republikánus párti politikusok által vezetett tagállamokban fogadtak el.

Ezeket a törvényeket azzal a céllal fogadták el, hogy egyrészt korlátozzák a nemiséggel és nemi identitással kapcsolatos beszélgetéseket az alsóbb iskolai osztályokban és évfolyamokban, másrészt megtiltsák az iskolásoknak, hogy a születési nemükkel ellentétes iskolai mellékhelyiséget használjanak, vagy ellenkező nemű sportcsapatban versenyezzenek. 

Perelnek az alabamai transznemű családok 

Az eredetileg Jordániából kivándorolt Dr. Hussein Abdul-Latif gyermek-endokrinológus (a belső elválasztású mirigyek működésével és betegségeivel, valamint a hormonzavarok kezelésével foglalkozó szakorvos) annak a birminghami gyermekklinikának a társalapítója, amely a genderdiszfóriában, azaz nemi identitásválságban szenvedő gyermekeket kezeli.

Dr. Abdul-Latif, elmondása szerint, aggódik az új alabamai törvény miatt, mivel szerinte már eddig is nehéz volt ebben a konzervatívnak számító tagállamban a transznemű gyermekeket nevelő családoknak, hogy saját maguk birkózzanak meg gyermekeik identitásválságával.

Ezeknek a családoknak a gyermek-szakorvos szerint már eddig is társadalmi megbélyegzéssel kellett szembenézniük, és gyakran kellett dönteniük: „vagy elhagyják egyházi közösségüket, vagy alacsonyabb rendűként kezelik őket”. 

Dr. Abdul-Latif az AP amerikai hírügynökségnek hangsúlyozta, hogy mind az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP), mind a Gyermek-endokrinológiai Társaság (PES) támogatásáról biztosította mindazokat a gyermekklinikákat, amelyek Alabamában és más amerikai tagállamokban nemüket megváltoztatni akaró tizenéveseket kezelnek. 

Négy, transznemű gyermeket nevelő alabamai család pert indított annak érdekében, hogy egy bíróság alkotmányellenesnek mondja ki az új alabamai törvényt.A washingtoni szövetségi igazságügyi minisztérium a felperesek oldalán csatlakozott a perhez.

Több mint 20 amerikai orvosi és mentálhigiéniás egészségügyi szervezet, többek között az AAP is, azt kérte az ügyben eljáró bírótól, hogy függessze fel a törvény végrehajtását. Az ezzel kapcsolatos bírósági döntés ezen a héten várható.

www.hetek.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux