Ugrás a tartalomra
x

Hidvéghi Balázs kiakadt: Orwellnél tapasztalt olyan gyűlöletet, mint ahogyan az Orbán-kormány „gyermekvédelmi” törvényét kritizálták az EP-ben

Sürgős brüsszeli lépéseket követeltek a „putyini példát” másoló, a „választásokat elcsaló” kabinet ellen.

"– Bármekkora többséget szerez egy párt a választásokon, nem diszkriminálhatja a társadalom többi csoportját, mert az uniós normákba is ütközik" – mondta Didier Reynders igazságügyi biztos a magyarországi LMBTIQ közösség helyzetéről rendezett vitán, az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi bizottságában. A szerdai tanácskozáson Reynders beszámolt a kisebbség védelmében tett brüsszeli lépésekről és válaszolt a képviselők kérdéseire.

A politikus megerősítette: az LMBTIQ személyek hátrányos megkülönböztetése miatt az Európai Bizottság már tavaly elindította a kötelezettségszegési eljárásokat a magyarországi hatóságok ellen, és mint Reynders szavaiból kitűnt, az ügyek hamarosan az EU Bíróságán köthetnek ki.

A vitában felszólaló képviselők többsége szenvedélyes hangon ítélte el a „gyermekvédelem álcáját öltő homofób törvényt” és az arról rendezett „hamis” népszavazást. Elfogadhatatlannak nevezték, hogy a Nemzeti Választási Bizottság pénzbüntetést szabott ki az érvénytelen szavazatra buzdító civil szervezetekre. 

Sürgős brüsszeli lépéseket követeltek a „putyini példát” másoló, a „választásokat elcsaló” Orbán-kormány ellen, és bírálták az Európai Bizottságot, amiért időrabló levelezgetéssel és eljárásokkal tölti az időt, miközben Magyarországon lerombolják a jogállamot.

A szélsőjobboldalhoz tartozó képviselők, ahogy mindig, most is védelmükbe vették a Fideszt: méltatták a „tiszta választásokat”, a „szabad médiát" és a gyermekvédelmi törvényt, politikailag motivált támadásnak nevezve az európai intézmények kritikáját. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselőt a teremben uralkodó „gyűlölet légköre” egyenesen George Orwell: 1984 című könyvére emlékeztette. A politikus megismételte, hogy az Európai Uniónak nincs beleszólása a gyermeknevelés és az oktatás ügyeibe, az LMBTIQ aktivistáknak pedig nincs helyük az óvodákban.

A közbekiabálásokkal tarkított vitában Didier Reynders igyekezett visszaverni az Európai Bizottságnak címzett kritikákat, hangsúlyozva, hogy a testület minden eszközt bevet, hogy kikényszerítse a jogállamiság védelmét. A testület nem reagálhat a történésekre a Twitter sebességével, az eljárások pontos menetét az uniós jog határozza meg, húzta alá.

"Jó, hogy minden eszközt bevetnek, de szükség lenne a Bizottság erkölcsi kiállására is, hogy minden egyes alkalommal, amikor jogsértés történik, érezzék a támogatását az emberek Magyarországon" - hívta fel a biztos figyelmét a holland szocialista Thijs Reuten.

Sajnálják, hogy nem veszik észre a jogállam leépítését

Sajnálattal állapítják meg a képviselők, hogy az Európai Bizottság (EB) nem ismeri el, hogy Magyarországon és Lengyelországban szándékosan építik le a jogállamot – állítja egy friss parlamenti jelentés, amely az EB tavalyi jogállamisági jelentéseit véleményezi. Az EP állampolgári jogi bizottságában nagy többséggel jóváhagyott állásfoglalás kifogásolja, hogy értékeléseiben a brüsszeli testület nem tesz különbséget a rendszerszintű és az elszigetelt jogsértések között.

www.nepszava.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux