Ugrás a tartalomra
x

Értelme nincs, haszna is csak a Fidesz számára - a gender-népszavazáson érvénytelen voksra buzdítanak a civilek

Az idei kampány meghatározó témájának ígérkezett az LMBTQI közösség helyzete, ám ezt az Ukrajnában zajló háború végül fölülírta. A kormány “gyermekvédelmi” népszavazásának érvénytelenségéért kampányoló civilek szerint “közös érdekünk egy olyan Magyarország, amely biztonságos és szabad mindenki számára”.

A magát leginkább lőporfüstben elemében érző, “utcai harcos” Orbán Viktor az Ukrajnában zajló valódi háború hatására az utóbbi időben békegalambbá szelídült, de egy virtuális ellenséget, a “genderlobbit” azért még igyekszik legyőzni. A kormánypártok szerint ennek eszköze a választással egyszerre rendezett, “gyermekvédelmi” kormány-népszavazás. Az ellenzék érvénytelen szavazásra buzdít, éppúgy, mint számos civil szervezet. Hat évvel a legutóbbi, 2016-os, az EU-s “migránskvóta” elleni, szintén kormányzati kezdeményezésű, eredményét tekintve pedig érvénytelen – de a Fidesz szerint “politikailag érvényes” – népszavazás után a mostani referendum szavazólapján négy kérdés szerepel majd. Ezek:

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?
Lett volna egy ötödik kérdés is magáról a nemi átalakító kezelések tiltásáról, de ezt a Kúria törölte, és bár decemberben, a népszavazás kiírása után az Alkotmánybíróság megsemmisítette ezt a kúriai határozatot, a kormány már nem vette fel a listára. Viszont aktívan kampányol a témával, noha az ilyen kezelés jelenleg sem elérhető kiskorúaknak Magyarországon. Vagyis ez a kérdés, és a Fidesz erre felfűzött teljes “genderkampánya” okafogyott. Bírálta is emiatt a demagóg kampányt például Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is, jelezve: nincs "LMBTQ-probléma” Magyarországon, és "nálunk még óvodások nem akarnak a szülő beleegyezése nélkül nemet váltani.” Ezt maga Orbán Viktor is kénytelen volt elismerni, mondván: "hát mert... tiltja a törvény."

Arról, hogy jogilag szinte semmi újdonságot nem tartalmaznak a “gyermekvédelmi” népszavazás kérdései, emiatt pedig értelme nem sok van, ám politikai haszna annál több lehet, itt írtunk bővebben. Ám azt a tervet, hogy a Fidesz “válaszlépésként”, politikai akcióként használja a referendumot a melegellenessé formált pedofiltörvény miatti kritikákkal szemben, valamint növelje vele a választási részvételi arányt, ezt a teljes választási kampányt felülíró, Ukrajnában zajló háború keresztülhúzta.

A Fidesz és a kormány mégis igyekszik a köztudatban tartani a “genderőrület” témát, pedig a felmérések szerint a várható alacsony részvétel miatt annak ellenére nem lesz érvényes, hogy ennek elősegítése érdekében egy napra tették a parlamenti választással. Ezzel persze nehéz helyzetbe hozták az ellenzéket is, amelyik nem buzdíthat távolmaradásra, mivel a párhuzamosan zajló parlamenti választáson való részvétel az érdeke. Ezért az ellenzéki pártok és civil szervezetek is érvénytelen szavazás leadására buzdítanak.

Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság vezetésével 14 civil szervezet kezdett márciusban kampányba. Az ervenytelenul.hu oldalon közzétett videókon túl több, mint 400 önkéntessel együtt igyekeznek az ország minden pontjára eljutni. Az országjárás egyik napján a hvg.hu is velük tartott, ahol az addigi tapasztalatokról Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője és Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója beszélt.

"Az emberek többsége nagyon barátságos. Gyakran elég egy-egy közös pontot találni velük ahhoz, hogy meghallgassák az érveinket az érvénytelen népszavazás mellett és sokan a beszélgetés végére egyet is értenek velünk" – mondta Dudits Luca, majd egy konkrét eseményt idéztek fel. Egy zalai járókelő azzal vádolta őket, hogy nem is igazi magyarok, de pár perc után azzal köszönt el, hogy otthon majd mindenképpen megnézi a honlapjukat. Vig Dávid szerint a többség nyitott arra, hogy megértse, miként érinti ez a helyzet az LMBTQI-közösség tagjait, de ennek előfeltétele, hogy “kimozdítsuk az embereket abból a felhergelt, ideológiai megközelítésből, amibe a kormánypropaganda helyezte őket”.

Meglátásuk szerint nem meglepő módon az ellenzéki szavazók nyitottabbak, a Fidesz szimpatizánsai között viszont voltak, akik látványosan összetépték a szórólapot vagy el sem vették. Egy győri nyugdíjasnak például elmondása szerint semmi baja a melegekkel, de az, hogy “az iskolákba bemennek", neki már sok. A "négy fal között" hozzáállásról szólva a Háttér Társaság ügyvivője kiemelte: a jelenlegi referendum jól bemutatja a kormányzat és ezzel együtt a magyar társadalom egy részének hozzáállását a kisebbségekhez. Dudits úgy vélte:

Fontos lenne, hogy ne árkokat ássunk, hanem hidakat építsünk. Nem egy megosztott társadalomban szeretnénk élni, hanem egy olyanban, ahol mindannyiunkat ugyanolyan lehetőségek illetnek meg. Közös érdekünk egy olyan Magyarország, amely biztonságos és szabad mindenki számára – szexuális irányultságtól, nemi identitástól vagy bőrszíntől függetlenül".

Egy 18 év körüli meleg pár is megosztotta történetét a hvg.hu-val. Elmondták, hogy előbújásuk után voltak olyan családtagjaik, akikkel szinte teljesen megszakadt a kapcsolat, egyikőjük édesapja például egy kistelepülés fideszes polgármestere. Ők úgy gondolják, hogy azzal, aki nem tudja elfogadni az identitásuk ennyire fontos részét, nem is tesz jót szoros kapcsolatban maradni, de ez sokszor fájdalmas, különösen akkor, ha közeli családtagról van szó. A két fiú ugyan nem érezte, hogy az iskolában kirekesztették volna őket, de tartanak tőle, hogy a nyáron elfogadott propagandatörvény miatt az LMBTQI közösség náluk fiatalabb tagjainak egyre nehezebb gyerekkora lesz. A két civil szervezet vezetője is kiemelte, hogy rengeteg tanártól, gyermekvédelmi szakembertől és diáktól is hallottak történeteket arról, mennyire magukra maradtak, mennyire cserben hagyottak ezek a fiatalok. Dudits Luca elmondta, a közoktatásban egyébként is nagyon kevés szó esik szexualitásról vagy nemiségről, legyen szó heteroszexuális vagy meleg kapcsolatokról, így a fiatalok sokszor az interneten talált erotikus, pornográf tartalmakból szerzik az információkat.

Az Amnesty igazgatója pedig a melegellenessé formált pedofiltörvény tavaly nyári elfogadása óta egyre több olyan esetről hall, hogy a pedagógusok öncenzúrát alkalmaznak és nem is mernek ezekről a témákról beszélni, adott esetben biológia órán sem. Vig szerint nem lehet szétválasztani az oktatást a szexuális és nemi kisebbségek helyzetétől és szerinte a gyermekvédelem kapcsán bőven akadnak sürgetőbb kérdések az április 3-án megválaszolandóknál. "Beszélhetnénk arról, mit tesz a kormány annak érdekében, hogy senkit ne verjenek meg a tornaöltözőben azért, mert az LMBTQI közösséghez tartozónak vélik? Vagy azért, hogy ne hagyják el tömegesen pedagógusok, iskolapszichológusok a pályát és elérhető legyen a fiatalok számára az a szakmai segítség, amire ebben az időszakban a legnagyobb szükségük van?" Dudits szerint az oktatási rendszer nincs felkészülve arra, hogy a megnövekedett számú homofób és transzfób megnyilvánulást kezelni tudja az iskolákban. Úgy véli, a TV-ben látható kormányzati reklám, amelyben egy kislány azt meséli édesanyjának, hogy egy aktivista nemváltásról beszélt és emiatt elmaradt a dolgozat, egyszerűen nem hiteles. "Ma Magyarországon nem emiatt marad el a matekdoga, hanem azért, mert nincs elég tanár!”

Vig Dávid nagy dolognak tartja, hogy 400 önkéntessel sikerült nekivágniuk a kampánynak. "Felemelő azt látni, ahogy sokan kistelepüléseken is elindulnak este matricázni egy ilyen konfrontatív, nagyvárosinak tartott témában." Néhány veszprémi nyugdíjas önkéntes a hvg.hu-nak elmesélte, sem ők, sem ismerőseik nem tartoznak az LMBTQI közösséghez, de kártékonynak tartják a népszavazás kérdéseit és bántja őket, hogy vannak emberek, akiket diszkrimináció ér emiatt. Egyikőjük például azért csatlakozott a kampányhoz, hogy az unokáit garantáltan ne érje hátrányos megkülönböztetés, ha esetleg néhány év múlva rájön, a saját neméhez vonzódik. Előfordult olyan, hogy önkéntesek kellemetlen helyzetbe kerültek az elmúlt hetekben, ezért az országjárás során Vigék meglátogattak egy móri fiatalt, akit állítása szerint a rendőrség keresett fel egy szabálytalanul kiragasztott plakát miatt. "Nem az a bátorság, amit mi csinálunk, hanem az, amit ez a srác, és mindenki, aki ellenséges környezetben is kiáll a jó ügy mellett" – mondta az ügyről az Amnesty igazgatója.

 

Rengeteg LMBTQI szavazatszámláló dolgozik majd április 3-án

A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösség tagjainak az elmúlt két évben súlyos jogfosztásokat kellett elszenvedniük – emlékeztetett a Budapest Pride, külön kiemelve, hogy a választási kampányban a kormány egy figyelemelterelő népszavazást indított, hogy “dezinformációs eszközökkel tovább növelje az LMBTQI-közösséggel szembeni előítéleteket és ellenséges megnyilvánulásokat”. Viszont – jelezték – a közösség tagjai nem adják fel, kampányoltak a kirekesztő népszavazás érvénytelenítéséért, sőt sokan jelentkeztek szavazatszámlálónak is.

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux