Ugrás a tartalomra
x

Pál Marci édesapja, Pál Zoltán szobrászművész is érvénytelenül népszavaz jövő vasárnap

Áder János köztársasági elnök a kormány gyűlöletkeltő, a szexuális és nemi kisebbségeket kiközösítő népszavazásának dátumát az országgyűlési választással egy napra, április 3-ára tűzte ki. Tíz civil szervezet érvénytelen népszavazásra buzdítja a szavazópolgárokat azért a célért, hogy Magyarországon mindannyian biztonságban és egyenlőségben élhessünk. A Szabad Pécs megkérdezte az egyik legismertebb és talán legnépszerűbb magyar emberi jogi aktivista, a Család az család-kampány elindítója, Pál Marci édesapját, Pál Zoltán szobrászművészt arról, hogy csatlakozik-e az érvénytelenül népszavazni-kezdeményezéshez.

„Érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni. Minden érvénytelen szavazat segít abban, hogy a kormány kiközösítő népszavazása ne érje el az érvényességi küszöböt. Bizonyítsuk be újra, hogy a magyarok egy elfogadó társadalomban akarnak élni” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója. 

A civilek által indított Érvenytelenül (www.ervenytelenul.hu) című internetes oldalon azt írják, hogy a jövő vasárnapi propaganda népszavazás az emberi jogi civil szervezetek és jogvédők szerint egyenes folytatása a kormány eddigi homofób és transzfób politikájának, amely az emberek biztonságát és jóllétét áldozza fel a saját politikai céljaiért.

Érvénytelen szavazatával (mind a négy kérdésre, igen-t és nem-et is, összesen nyolcat ikszelve, és lehetőleg saját, vitt kékszínű tollal ikszelve) jövő vasárnap mindenki elmondhatja, hogy érdekli őt az ország és a benne élők sorsa, de az LMBTQI-embereket – a gyerekeinket, ismerőseinket, barátainkat és munkatársainkat – kiközösítő aljas kampányt a leghatározottabban elutasítja. EZEN az oldalon a kezdeményezést támogató nyilatkozatot is alá lehet írni.

A Szabad Pécs a közelgő népszavazás és a fent részletezett akció miatt megkereste Pál Zoltán szobrászművészt, Pál Marci, a Család az család kampány elindítójának édesapját, hogy megkérdezze, ő is érvénytelenül fog-e jövő héten népszavazni. Pál Zoltán egy, a Szabad Pécsnek eljuttatott nyilatkozatban válaszolt a megkeresésünkre, amit az alábbiakban, kérésére, teljes terjedelmében idézünk.

„Miért kell érvénytelenül népszavazni?

A helyzet abszurditását már ez a kérdés és döntés is mutatja. A szívünk azt diktálná, hogy tépjük el a szavazólapot. Az elemi indulat sosem lehet cél, sem megoldás, még ha ebben az esetben jogos is lenne, ha így utasítanánk el a gonosz és sunyi kérdések megválaszolását.

De van ennél jobb és okosabb megoldás! Szavazzunk érvénytelenül, minden karikát beikszelve! Ezzel világosan jelezzük, hogy nem veszünk részt ebben az ördögi színjátékban, ami bármikor megismétlődhet másokat kirekesztve, más álkérdéseket feltéve.

Sajnos nem lehet bizalmunk abban sem, hogy nem élnek vissza a szavazatunkkal.

Lehetne persze a jogi, logikai, etikai abszurdumokat sorolni, de szülőként elég az emberségre hivatkozni, a kölcsönös tiszteletre.

Milyen érdek és érték védelmében kell népszavazósdit játszani azon a választáson, ahol az ország sorsa, jövője a tét?

Csak nem hiszi bárki is, hogy éppen most a legfontosabb kérdés, amelyben a társadalomnak egyetértésre kell jutni, az a gyermekeink szexuális felvilágosítása?

A gyerekeket senki sem akarja átoperáltatni. Az ilyen kérdések és a mögötte meghúzódó gonoszság azonban a humánumot, az emberséget, az emberi jóérzést „operálja át”!

A konszenzus, a társadalmi egyetértés egyébként sem volt a cél, ebben a kérdésben sem.

Amit látunk az erőfölénnyel, a hatalommal való visszaélés, a hatalom megtartása érdekében, átgázolva ehhez bárkin, akit ellenségnek lehet kikiáltani. Amit látunk, az a hatalom visszataszító önteltsége. Azé a hatalomé, amely azt szeretné elérni, hogy a szivárványcsaládok sokfajta másságot takaró kisebbsége mondjon le elemi, mindenki mást megillető jogairól és önbecsüléséről.

Pál Marci a párjával és örökbefogadott kisfiával az utóbbi években bebizonyította, hogy nem kell és nem is szabad megalkudni. A szorongás lassan oldódott a családban, amikor a sok kirekesztő, nyíltan homofób kormányzati intézkedés, szabály, agresszív és buta propaganda ellenére azt láttuk, az emberek többsége szereti őket és egyetértenek abban, hogy a család az család. Felemelő érzés volt a pécsi pride-on részt venni, érezni a pécsiek rokonszenvét.

Van tétje, üzenete az érvénytelen népszavazásnak! Nagyon remélem, hogy az emberek többsége kifejezi véleményét, hogy nem lehet az érzelmeivel, az értékeivel visszaélni.

A pécsi pride-on sem csupán a melegek vettek részt. Április 3-ika a pécsi többség coming outja lehet: megmutatni a másság méltóságát.

Pál Zoltán”

www.szabadpecs.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux