Ugrás a tartalomra
x

Tüntetéssorozatba kezdenek a Disney LMBTQ alkalmazottai

Azt kifogásolják, hogy a mikiegeres cég nem lép fel egy LMBTQ-ellenesnek tartott törvénnyel szemben.

Megírtuk mi is a múlt héten, hogy elfogadtak Floridában egy olyan törvényjavaslatot, amely megtiltja a „szexuális irányultságról vagy a nemi identitásról szóló osztálytermi vitát” az állam általános iskoláiban. Az ellenzők által „Don't Say Gay” azaz „Ne mondd ki, hogy meleg” nevezetű intézkedés megtiltja „az iskolai alkalmazottak vagy harmadik felek által a szexuális irányultsággal vagy a nemi identitással kapcsolatos osztálytermi oktatást” az óvodától a harmadik osztályig. Ezenkívül tiltja az ilyen jellegű oktatást „a tanulók életkorának vagy fejlődésének nem megfelelő módon”, ami a kritikusok szerint úgy értelmezhető, hogy a diákok mindegyik évfolyamára kiterjed.

Nagy felzúdulást keltett, amikor kiderült, hogy a floridai Disneylandet is működtető Disney pénzt adományozott a törvényjavaslat támogatóinak. Bob Chapek, a cég vezérigazgatója ugyanakkor tagadta a támogatást és kihangsúlyozta, hogy csak 2021-ben közel 3 millió dollárral támogatták az LMBTQ+ szervezetek munkáját.

A cég dolgozói, beleértve a Pixar munkatársait azonban arról panaszkodnak, hogy a vállalati vezetőség keményen cenzúrázza a  filmjeiket.

A Disney LMBTQIA+ dolgozóit nem is győzte meg a cégvezér nyilatkozata, ezért közülük többen egész héten át tartó tiltakozást szerveznek. Március 15-től március 22-ig minden nap délután 3 és negyed 4 közt a munkát félbeszakítva „kisétálnak”, és ezt teszik az otthonról dolgozók is. Mindezt egy Disney Walkout nevű twitteroldalon jelentették be a szervezők, azzal, hogy

A The Walt Disney Company LMBTQIA+ dolgozói és szövetségeseik az elkövetkező hetekben közösen fejezik ki a szolidaritásukat.”

Közöltek egy nyílt levelet is, amelyben arról írnak, hogy a cég vezetősége által kiadott közlemények a „Don't Say Gay” törvénnyel kapcsolatban nincsenek arányban azzal a fenyegetéssel, amit ez a törvény jelent az LMBTQIA+ emberek biztonságára nézve.

Természetesen értékeljük Bob Chapek bocsánatkérő üzenetét, de még sok munkára lenne szükség.”
A szervezők a whereischapek.com oldalon közölték a „kisétálás” részleteit, ahol arra is felhívták a figyelmet, hogy a munkaszünet alatti akciók legálisak, de a március 22-re tervezett nagyobb munkabeszüntetésben mindenki a saját felelősségére vehet csak részt.

A Disney hivatalosan még nem kommentálta az akciót.

 

port.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux