Ugrás a tartalomra
x

Megölték Ukrajnában a melegeket gyilkoló csecsen hadurat

Megölték a hosztomeli repülőtér környékén folyó harcokban Magomed Tusajev csecsen hadurat, a Volodimir Zelenszkij likvidálására Ukrajnába küldött alakulat vezérét. A hírt az ukrán elnök szóvivője jelentette be. Tusajev hírhedt figura volt, ő vezette 2017-ben a csecsenföldi melegellenes tisztogatásokat.
Ahogy azt az Index korábban megírta, az ukrán hadsereg felszámolta azt a csecsen egységet, amelyet Ramzan Kadirov csecsen vezető küldött Ukrajnába Volodimir Zelenszkij elnök és több más ukrán vezető, köztük a Klicsko fivérek likvidálására. 

 

 

Ennek az egységnek, a Csecsen Nemzeti Gárda 141-es motorizált ezredének a tábornoka volt Magomed Tusajev, akit ukrán hírforrások szerint hétfő éjszaka megöltek a hosztomeli repülőtér birtoklásáért folyó harcokban.

Mindez röviddel azok után történt, hogy Kadirov eldicsekedett azzal, hogy semmilyen veszteséget sem szenvedtek, sem halottak, sem sebesültek nincsenek, de még csak "az orra sem folyik egyetlen katonánknak sem".

Tusajev hírhedt figura volt, ő vezette Csecsenföldön 2017-ben a melegellenes tisztogatásokat, emberrablások, kínzások, gyilkosságok fűződtek a nevéhez. A tábornokot Kadirov akkor küldte martalócaival Ukrajnába, amikor kijelentette, hogy Putyin orosz elnöknek keményebb módszerekhez kellene folyamodnia.

A „keményebb módszer” Tusajevék bevetése lett volna.

Tusajev szervezte meg 2017-ben Ibragim Szelimhanov melegjogi aktivista elrablását egy moszkvai metróállomáson – írja a Mirror. Szelimhanovot betuszkolták egy gépkocsiba, majd repülővel Groznijba, a csecsen fővárosba szállították, ahol Tusajev személyesen vallatta a férfit, aki azonban később csodával határos módon meg tudott szökni, és visszatért Moszkvába.

A csecsenek következetesen tagadják, hogy bármiféle melegellenes akció történt volna az országban az elmúlt években.

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux