Ugrás a tartalomra
x

Nincs idő meghalni: Ben Whishaw sincs teljesen kibékülve azzal, hogy Q-ról kiderült, hogy meleg

Szerinte a kivitelezésbe csúsztak hibák.

Rengeteg halasztás után tavaly ősszel végre megérkezett a mozikba a 25. James Bond-film, a Nincs idő meghalni, ami nemcsak azért mérföldkő a több mint fél évszázados franchise történetében, mert Daniel Craig hattyúdala volt, hanem azért is, mert ebben a filmben derült ki először az egyik állandó karakterről, hogy meleg. Igazából csak egy nagyon finom utalásról volt szó: amikor Q-hoz beállítanak Bondék, ő közli velük, hogy éppen nem ér rá, mert randevúja lesz, és az ekkor használt angol névmásból tudjuk meg, hogy egy férfival lesz randija.

A 007-es ügynök kütyüjeit szállító Q a 25 eddigi filmből 22-ben bukkant fel, a 2012-es Skyfall óta Ben Whisaw játssza, aki maga is meleg. A karakter coming outját azonban több kritika is érte, mégpedig azért, mert sokan túl későinek és túl kevésnek érezték. Egyesek szerint a stúdió egyrészt csak meg akarta mutatni, hogy mennyire nagyon progresszív, másrészt viszont nem mert beleállni az ügybe, a bátortalan félmondat pedig a két szék közül a padlóra esés esete. Whisaw ugyan nem hibáztatja az alkotókat, de ő is úgy látja, hogy voltak problémák a kivitelezéssel.

Ben Whisaw

A színész egy friss interjúban beszélt arról, hogy az alapvető jó szándék ellenére érti és valamennyire egyet is ért azokkal, akik Q coming outjának módja miatt kritizálják a filmet. "Nagyon érdekelnek ezek a kérdések, és készségesen elismerem, hogy néhány dolog talán nem a legjobban sült el ezzel a kreatív döntéssel kapcsolatban."

Whisaw azt is felidézte, hogy amikor először olvasta a Nincs idő meghalni szkriptjét, akkor ő is értetlenkedett azzal kapcsolatban, hogy tényleg meglépik ezt, de utána ennyiben is hagyják a dolgot. Nem érezte teljesen kielégítőnek a dolgot, ám nem érezte magát elég biztosnak ahhoz, hogy egy ekkora produkcióban felemelje a hangját. "Egy másik projektnél talán szóvá tettem volna, de ez egy hatalmas gépezet. Sokat gondolkodtam azon, hogy meg kell-e kérdőjeleznem [a döntést]. Végül nem tettem. Elfogadtam, hogy így írták meg és elmondtam a szövegemet. Ez van."

A színész ugyanakkor túlzónak érzi azokat a vádakat, melyek azt róják fel, hogy a stúdiók ugyan vonakodva, de erőltetik a meleg karakterek megjelenítését. Szerinte a Q-val kapcsolatos döntés mögötti mozgatórugók is alapvetően jók voltak, még ha a végső eredmény hagy is némi kívánnivalót maga után. "Nem érzem úgy, hogy a stúdióra erőltették volna. Nem ez volt a benyomásom. Szerintem jó volt a szándék."

hu.ign.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux