Ugrás a tartalomra
x

Gyerekeik nevében kell nyilatkozniuk az ausztrál szülőknek: ragaszkodni fognak a születési nemükhöz

A keresztény iskola egy olyan szerződés aláírására kötelezi a diákok szüleit, melyben kijelentik: gyerekük nem fogja kérni, hogy ne a születési neme szerint azonosítsák.

Egy queenslandi keresztény iskola azért került az ausztrál médiumok látókörébe, mert egy olyan szerződés aláírására kényszerítették a tanulók szüleit, amely a diákok a születési nemükkel való azonosulását kívánja biztosítani. A dokumentumot aláíró szülők a gyerekük helyett vállalják: ragaszkodni fognak a születési nemükhöz, és nem fogják azt kérni az intézménytől, hogy másként tekintsenek rájuk – írja a LADbible.

A Courier Mail szerint a Brisbane melletti Carindaleben található, pünkösdi-karizmatikusok által alapított Citipointe Christian Collegeban tanuló gyerekek szülei és gondviselői körülbelül egy héttel a 2022-es tanév kezdete előtt kapták kézhez az erről szóló levelet. Az intézménybe egyébként óvodás korú gyerekek, általános és középiskolások is járnak.

A szülőknek emellett vállalniuk kell, hogy elutasítják a nembináris és genderfluid nemi identitások fogalmát, és azt is, hogy egyetértenek az iskola hivatalos meggyőződésével, miszerint a homoszexualitás és a biszexualitás megélése „romboló hatással van az emberi kapcsolatokra és a társadalomra”.

A szerződés azt is kimondja, hogy ha egy diák transzneműnek vallja magát, vagy úgy gondolja, más nemű, mint amilyennek született, akkor az iskola továbbra is a születési nemével fog rá hivatkozni.

"Miközben minden diákot egyénileg értékelünk, és egyformán ösztönzünk arra, hogy mind a tanulmányi, mind a tanórán kívüli tevékenységekben éljenek a lehetőségekkel, én/mi egyetértek azzal, hogy amennyiben a férfi és a női tanulók között különbséget tesznek (beleértve, de nem kizárólagosan például az egyenruhát, a megjelenést, a terminológiát, a létesítmények és a kényelmi eszközök használatát, a sporteseményeken való részvételt és a szállást), az ilyen megkülönböztetéseket az egyén biológiai neme alapján alkalmazzák" – idézi a szerződést a portál.

A felháborodás ellenére az iskola igazgatója, Brian Mulheran lelkész – akinek a tavalyi adománygyűjtő videója lent tekinthető meg – nem tántorodott el az új irányelveik alkalmazásától, mivel ezek törvényességéről több jogász is biztosította.

„Arra törekszünk, hogy fenntartsuk keresztény ethoszunkat, és hogy a szülőknek és diákoknak megadjuk a jogot, hogy megfelelő tájékozódás után dönthessenek arról, támogatják-e és elfogadják-e a keresztény oktatáshoz való hozzáállásunkat” – fogalmazott a lelkész, majd így folytatta:

A Citipointe nem ítéli meg a diákokat szexualitásuk vagy nemi identitásuk alapján, és nem hoznánk döntést az iskolára való beiratkozásukról pusztán ezen az alapon. Egyértelműen szeretünk és tisztelünk minden embert, függetlenül az életstílusától és választásaitól, még akkor is, ha ezek a döntések eltérnek a mi hitünktől és gyakorlatunktól.

Az intézmény igazgatója azt is hozzátette: náluk mindig is ezek a keresztény értékek mentén zajlott az oktatás, és a szerződéssel csak nyíltan meg akarták ismertetni a diákokat és a szülőket a szabályaikkal, az elvárásaikkal, valamint az értékrendjükkel.

A szerződés elkezdett keringeni a közösségi médiában, és akkora felháborodást váltott ki, hogy a szabályzat felülvizsgálását és nyelvezetének kiigazításáért indított online petíciót pár nap alatt több mint 75 ezer ember írta alá.

A petíció létrehozója, Bethany Lau azt írta: „A Citipointe arra használja fel vallási meggyőződését, hogy nyíltan diszkriminálja a queer és transznemű diákokat, valamint azzal fenyegetőzik, hogy elveszi tőlük az oktatást”.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux