Ugrás a tartalomra
x

Franciaországban mostantól bűncselekmény, ha valaki ki akarja gyógyítani a melegeket

Az úgynevezett konverziós terápiát végzők két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbírsággal sújthatók.
A francia parlament elfogadta azt a törvénytervezetet, amely bűncselekménnyé nyilvánítja az LMBTQ emberek állítólagos gyógyítását, azaz a szexuális orientációjuk megváltoztatását célzó, úgynevezett konverziós terápiákat.

Negyven évvel azután, hogy a homoszexualitás büntethetőségét eltörölte Franciaország, a kedd este megszavazott törvény új bűncselekményt vezet be a büntetőtörvénykönyvben. Az úgynevezett konverziós terápiát végzők két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbírsággal sújthatók. Súlyosbító körülmények esetén a büntetés akár három évi szabadságvesztés és 45 ezer eurós pénzbírság is lehet.

Az 577 fős alsóházban megjelent 142 képviselő közül mindannyian igennel szavaztak a tervezetre, amelyet a szenátus január 20-án szintén egyhangúlag már megszavazott második olvasatban. A szavazást követően minden képviselő és szenátor a tribünön elismételte:

"Nincs mit gyógyítani."

A konverziós terápiák valójában már eddig is büntethetők voltak számos olyan szabálysértésen keresztül, mint a morális zaklatás, erőszak vagy törvénytelen orvosi gyakorlat. Elisabeth Moreno, a férfiak és nők közötti jogegyenlőségért felelős kormánytag ugyanakkor úgy vélte, hogy a törvény elfogadása erős jelzés lehet annak érdekében, hogy a barbár terápiák áldozatai könnyebben merjenek feljelentést tenni.

A konverziós terápiák az ördögűző szeánszoktól az elektrosokkon át a különböző önmegtartóztató gyakorlatokig terjednek, s szakemberek szerint tartós pszichológiai, egyes esetekben pedig fizikai hatással járnak az áldozatok számára, akiknek többsége fiatal.

„Ezeknek a méltatlan gyakorlatoknak nincs helye a köztársaságban. Miután az, hogy valaki önmaga, nem bűncselekmény, nincs mit gyógyítani” – írta a Twitteren az üggyel kapcsolatban Emmanuel Macron államfő.

 

 

 

Az 1950-es években az Egyesült Államokban kezdeményezett konverziós terápiáknak nincsen tudományos vagy orvosi alapjuk. Bár nincsenek hivatalos adatok arról, hogy Franciaországban mennyire elterjedt ez a gyakorlat, a törvényhozók 2019-ben több száz esetről tudtak.

Bár Magyarországon a kormány csak nemrég kezdett egészpályás letámadásba a meleg közösségekkel szemben, itthon is volt már példa arra, hogy valaki a homoszexualitás gyógyításáról fantáziált, egészen pontosan 2019 januárjában, amikor a kormánypárti influenszer, Trombitás Kristóf a köztévé egyik műsorában boncolgatta a kérdést meghívott vendégeivel.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux