Ugrás a tartalomra
x

Bejelentették a 2022-es Budapest Pride időpontját, a rendőrök igazoltatták őket

Rendőrségi igazoltatással kezdődött pénteken az a Kossuth téri sajtótájékoztató, amelyen a szervezők bejelentették, a magyar fővárosban 2022. július 23-án szombaton fogják tartani a Budapest Pride felvonulást.

Az esetről készült videófelvétel tanúsága szerint a rendőröket főleg az érdekelte, a szervezők tettek-e előzetes bejelentést a sajtótájékoztatóról, aztán elkérték a szóvivő papírjait. Egy sajtótájékoztató egyébként nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá esik, megtartásához nem kell sem engedély, sem előzetes bejelentés – érveltek a szervezők. 

Reggel a Kossuth téren tartott egy sajtótájékoztatót az ellenzék is, de a szervezőket igazoltató rendőrök nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy annak az eseménynek a résztvevőivel szemben is felléptek-e.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Orbán-kormány mögött álló fideszes parlamenti többség a 2021. június 15-én elfogadott melegellenes szabályozással ellehetetlenítette az LMBTQ emberek közösségi életének lassan minden területét. Egy újságírói kérdésre adott válasz szerint a Budapest Pride transz- és homofóbnak tartja az Orbán-kormány népszavazási kérdéseit, érvénytelen szavazata leadására buzdít a parlamenti választással egy időben tartott referendum napján, április 3-án.  

Az időpont bejelentésénél egyébként jelen voltak az  az Európai Pride-szervezők Szövetsége képviselői is, akik egy 30 méteres szivárványszínű zászlót, rajta nyolc színnel, beleértve a rózsaszínt is.

www.nepszava.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux