Ugrás a tartalomra
x

SZAVAZZUNK ÉRVÉNYTELENÜL A KORMÁNY KIKÖZÖSÍTŐ NÉPSZAVAZÁSÁN!

Bejelentette Áder János köztársasági elnök a kormány gyűlöletkeltő, a szexuális és nemi kisebbségeket kiközösítő népszavazásának dátumát, ami a választásokkal egy napon, április 3-án lesz. A civil szervezetek érvénytelen szavazásra buzdítanak minden szavazópolgárt, hogy Magyarországon mindannyian biztonságban és egyenlőségben élhessünk. 

A népszavazás két okból is különösen aljas. Egyrészt a kérdések megfogalmazása azt sugallja, hogy a fiatalok sérülnek attól, hogy hallanak a szexuális és nemi kisebbségekről, másrészt sérti az LMBTQI emberek méltóságát. A szóhasználat szándékosan manipulatív: a szülők gyermekük iránti természetes aggodalmát és védelmező szándékát akarja saját politikai céljaira használni. A Fidesz-KDNP kormány immár másodszorra építi a választási kampányát egy sérülékeny csoport ellen irányuló gyűlöletkeltésre. 

10 civil szervezet most arra kér mindenkit, hogy a népszavazáson szavazzon érvénytelenül. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, ha a választási lapon az “Igen” és a “Nem” karikát minden népszavazási kérdésnél egyaránt beikszeljük. 

„Érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni. Minden érvénytelen szavazat segít abban, hogy a kormány kiközösítő népszavazása ne érje el az érvényességi küszöböt. Bizonyítsuk be újra, hogy a magyarok egy elfogadó társadalomban akarnak élni, utasítsuk el a kormány kirekesztő és gyűlöletkeltő politikáját” mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója. 

„Mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki szexuális vagy nemi kisebbségekhez tartozik: legyen ő az unokaöcsénk, nagynénénk, barátunk, kollégánk, tanárunk, vagy éppen a csapattársunk. Olyan társadalomban szeretnénk élni, ahol az ő biztonságuk is ugyanolyan fontos, ahol nem érheti atrocitás szeretteinket az utcán, a tömegközlekedésen vagy a munkahelyén,” mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Kormány nevében 2021. július 21-én nyújtott be öt népszavazásra javasolt kérdést a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). A népszavazást az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárásra reagálva kezdeményezte a kormány, amely így szeretné bebizonyítani, hogy a júniusban elfogadott homofób és transzfób propagandatörvénynek van társadalmi támogatottsága. A Háttér Társaság és az Amnesty International Magyarország augusztusi közvéleménykutatása alapján azonban a társadalom többsége átlát a kormány kiközösítő politikáján.
 

Kiadja: 

Amnesty International Magyarország 
Budapest Pride
Háttér Társaság 
Labrisz Leszbikus Egyesület
Magyar Helsinki Bizottság
Magyar LMBT Szövetség
Prizma Transznemű Közösség
Szimpozion Egyesület
Szivárványcsaládokért Alapítvány 
Társaság a Szabadságjogokért

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux