Ugrás a tartalomra
x

Történelmi pillanat: legalizálják Chilében a melegházasságot

A dél-amerikai országban is győzött a szerelem.

Novemberben részben már jóváhagyták, most pedig elsöprő többséggel megszavazta a chilei szenátus és a parlament alsóháza azt a törvényjavaslatot, mely legalizálja az azonos neműek közötti házasságkötést. Amint arról a Reuters is beszámolt, ez óriási lépés a konzervatív dél-amerikai ország részéről, egyúttal közel egy évtizedes jogi huzavona végére kerül pont a döntéssel.

„A mai nap történelmi jelentőségű, országunk jóváhagyta az azonos neműek házasságát, ezzel újabb lépést tettünk előre az igazságosság, az egyenlőség és a szerelem elismerése terén” – nyilatkozta Karla Rubilar szociális fejlesztési miniszter a szavazás után. Hatályba lépése előtt a törvényt még az elnöknek is alá kell írnia, ám ez sem lehet akadály, hiszen Sebastian Pinera támogatta a javaslatot.

Nem csak a párok nyernek vele

A melegházasságok mellett való döntéssel Chile csatlakozik a világ több mint húsz olyan országához, ahol már legális az azonos neműek házasságkötése – Latin-Amerikában ilyen például Argentína, Brazília, Kolumbia vagy Uruguay is.

Chilében 2015 óta engedélyezett az élettársi kapcsolat bejegyeztetése az azonos neműek körében, ám ez nem garantál ugyanolyan jogokat nekik, mint a házasság, az élettársi kapcsolatban élők például nem fogadhatnak örökbe. „A mai döntés az egész chilei társadalom számára okot ad az ünneplésre – mondta Isabel Amor, az Iguales egyenlőségi csoport ügyvezető igazgatója. – Nemcsak az azonos neműek nyerték meg maguknak a házasságkötés lehetőségét, hanem gyerekek és serdülők százai is annak a lehetőségét, hogy törvényesen is két édesanyjuk vagy édesapjuk legyen.”

 

elle.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux