Ugrás a tartalomra
x

A tálibok gyilkos hadjáratot indítottak a melegek ellen Afganisztánban, sokaknak bujkálniuk kell

Egy LMBTQ+ jogvédő csoport vezetője szerint a listákat már összeállították.

A szélsőséges tálib vezetés szerint a saría törvények értelmében a homoszexualitás szigorúan tilos és halállal büntetendő, gyakran különösen brutális módon. Most pedig egy LMBTQ+ jogi csoport igazgatója azt állította, hogy a tálibok listát vezetnek a melegekről, akiket meg akarnak ölni.

"Ez egy nagyon ijesztő időszak Afganisztánban" - mondta Kimahliu Powell, a Rainbow Railroad, az egyetlen Afganisztánban működő nemzetközi LMBTQ+ szervezet ügyvezető igazgatója a France 24-nek.

"Most már biztosan tudjuk, hogy a táliboknak van egy listája, amely az LMBT+ személyeket azonosítja" - tette hozzá.

Powell szerint a tálibok nagy figyelmet fordítottak azoknak az embereknek az azonosítására, akiket külföldi jogvédő csoportok megpróbáltak evakuálni az amerikai és szövetséges csapatok Afganisztánból való kivonulását megelőző hetekben.

A tálibok uralma alatt az LMBTQ+ személyek a legkiszolgáltatottabbak közé tartoznak Afganisztánban, sokan fokozott üldöztetésnek vannak kitéve. A 2006-ban alapított Rainbow Railroad segít az LMBTQ+ közösség veszélyeztetett tagjainak menedéket találni biztonságos házakban, mielőtt szárazföldön vagy légi úton biztonságba juttatná őket egy másik országban. 2017-ben a csoport világhírnévre tett szert, miután a csecsenföldi melegellenes tisztogatás idején több mint száz embernek segített elmenekülni az üldöztetés elől.

Az afganisztáni LMBTQ+ közösség jövője különösen kilátástalanná vált, amikor augusztusban a tálibok átvették az uralmat. Powell elmondta, hogy a csoport idén már 700 segélykérést kapott, és további mintegy 200-ról tud, akiknek azonnali evakuálásra van szükségük.

Az afgán törvények már eddig is tiltották a homoszexualitást, az azonos neműek szexuális viselkedését gyakorló emberek börtönbüntetést kaptak és üldözték őket. A tálibok szélsőséges saría-értelmezése szerint azonban a homoszexualitás szigorúan tilos és halállal büntetendő. A Fox Newsnak adott interjújában Tim Kennedy, az amerikai különleges erők mesterlövésze azt mondta, hogy személyesen látott olyan tálib harcosokat, akik homoszexuálisokat élve elégettek és tetőkről dobtak le.

Nancy Kelley, a Stonewall LMBTQ+ jogvédő szervezet vezérigazgatója a következőket mondta: "Az LMBTQ+ személyeknek Afganisztánban évek óta el kellett viselniük a mindennapos diszkriminációt, bántalmazást és üldözést, többek között az állam részéről is. A tálibok hatalomra kerülésével a helyzet várhatóan tovább romlik."

Júliusban egy tálib bíró, a 38 éves Gul Rahim beszélt arról, hogy Afganisztán középső részén a kivégzés egyik formájaként falakat döntenek a meleg férfiakra. Egy meleg férfit augusztusban megerőszakoltak és megvertek a tálibok. Két tálib harcos a férfi barátjának adta ki magát és biztonságos kijutást ajánlottak neki az országból, azonban ehelyett brutálisan megverték, majd megerőszakolták. Ezt követően felhívták az apját és elmondták neki, hogy a fia meleg.

www.noizz.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux