Ugrás a tartalomra
x

Többek titka bukhat ki? Melegvádakkal revolverezi a kormányt Márki-Zay Péter

Budapest — Szokatlan frontot nyitott meg az ellenzék kormányfőjelölt-aspiránsa, Márki-Zay Péter azzal, hogy több alkalommal is kormánypárti politikusok homoszexualitásával kapcsolatos kijelentéseket tett. Például azt is mondta, hogy a kormány több tagja is meleg.

– Tudom, kik a melegek, tudom, ki a fiúbarátja az egyiknek, az egyik legfontosabb és leghomofóbabb kereszténydemokrata miniszternek – állította Juhász Péternek, az Együtt korábbi elnökének adott videóinterjújában. A KDNP két minisztert adott a kormányba, Semjén Zsoltot és Süli Jánost.

A Blikk megkérdezte Márki-Zayt, miért emelte be a kampányába a témát.

– Lejáratókampányt indítottak ellenem, hogy ártani akarok a melegeknek. Pedig épp a védelmükre kelek. Így talán sikerül megállítani Orbán Viktor melegellenes gyűlöletkampányát – érvelt az ellenzéki kormányfőjelölt.

Kérdésünkre, miszerint készül-e a tavaszi választáskor is meglebegtetni hasonló információkat, azt válaszolta: – Remélem, a kormány nem veszi elő többet ezt a kártyát, de ahányszor a Fidesz felhozza a témát, válaszolni fogok, igaz, akkor sem neveznék meg senkit, megteszik majd maguk az érintettek, ha úgy akarják.

A Blikk kérdezte a kabinetet és a Kereszténydemokrata Néppártot is, mi szólnak az ellenzéki politikus kijelentéseihez, de nem kaptunk válasz.

Az országos politikában csupán néhányan „coming outoltak” eddig, köztük Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója, aki még 2009-ben vállalta fel, hogy meleg.

– Hazugságnak és a Fidesz mentegetésének tartom, hogy Márki-Zay szerint a melegellenes kampány nem ártott az LMBTQ-embereknek. Ennél az is egyenesebb lett volna, ha bevallja, hogy egyetért a Fidesz homofób politikájával – mondta a Blikknek a politikus.

Sebián-Petrovszki László

– A magyar politikában éles törésvonal van kormánypártok és a Jobbik, illetve az ellenzéki pártok között, vagyis akik megszavazták az erről szóló törvényt, és akik nem. A kormánypártok politikusainak ugyanis bukást jelent, ha kiderül róluk, hogy melegek, Márki-Zay pedig erre próbál rájátszani – értékelte a történteket Ceglédi Zoltán politikai elemző. Szerinte a baloldali, liberális és zöld pártok eljutottak odáig, hogy gond nélkül lehet meleg a közéjük tartozó politikus.

Ceglédi Zoltán politikai elemző

– Kényszer coming outnak szokták hívni, ha homoszexualitást rejtegető, homofób közszereplőkről mondják, bizonyítják a másságát. Olyan kampányra számítok, ami tele lesz ilyesmivel, egy durvább időszak jön. Bár nem tartom szerencsésnek, ha valaki úgy próbálja felvenni a törvényhozókkal szemben a kesztyűt, hogy visszabuzizik – fogalmazott a politológus.

www.blikk.hui

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux