Ugrás a tartalomra
x

Orbánék jelezték Ferenc pápának, hogy Brüsszel megtámadta Magyarországot

Ferenc pápa „nagyon örült annak, hogy csökkent az abortuszok száma, nőtt a házasságkötések száma. És jeleznünk kellett, hogy a családvédelmi intézkedéseink miatt támadás alatt állunk Brüsszeltől - itt az LMBTQ-dolgokra gondolok -, és Őszentsége azt mondta, hogy a család az apa, anya, gyerek, pont” - mondta hétfőn Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kossuth rádióban arról, miről is volt szó azon a találkozón, amin ő, Orbán Viktor, Áder János és Ferenc pápa volt jelen.

A találkozóról ugyanis csak képeket hoztak nyilvánosságra, de azt nem, pontosan mi hangzott el a pápa és Orbánék között. A miniszterelnök mindenesetre azt írta ki a Facebookra, ő maga arra kérte Ferenc pápát, „ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot”.

Az RTL megkérdezte a Vatikánt, hogy pontosan mi hangzott el a Semjén által említett témákról a találkozón, de választ nem kaptak. A Vatikán viszont korábban azt közölte, hogy a „szívélyes légkörű” találkozó mintegy negyven percig tartott, a katolikus egyházfő és Magyarország vezetői az egyház magyarországi szerepéről, a környezetvédelem iránti elkötelezettségről, valamint a családok védelméről és támogatásáról beszélgettek.

Egy róla szóló tavalyi dokumentumfilmben Ferenc pápa azt mondta, a homoszexuálisoknak is joguk van családalapításhoz, hiszen ők is Isten gyermekei, a családalapítás mellett támogatja azt is, hogy a melegek köthessenek élettársi kapcsolatot. Azt is mondta: senkit nem szabad kitaszítani, vagy nyomorulttá tenni emiatt. Bár a melegházasságot ő sem támogatja, a filmben beszél arról is, hogy a Buenos Aires-i püspöksége alatt is hangot adott annak, hogy az egyháznak el kellene ismernie a melegek közti élettársi kapcsolatot. A Vatikán később jelezte, a filmben a mondatokat kiemelték a kontextusukból, a pápa ugyanis arról beszélt, hogy a családoknak nem szabad eltaszítaniuk maguktól a gyerekeiket, rokonaikat, ha kiderül róluk, hogy melegek, az egyháznak pedig egyáltalán nem változott a melegekhez való viszonyulása.

Ide kattintva részletes tudósításunkat olvashatja a pápa budapesti látogatásáról, itt pedig arról a beszédről olvashat, amit Ferenc pápa mondott zárt körben a magyar püspöki karnak. Az egyházfő például arról beszélt nekik, olyan időszakban vagyunk, amikor a demokráciának meg kell erősödnie, és arról is beszélt, hogy Magyarországot különféle nemzetiségek, kisebbségek, vallási felekezetek, vándorlók alakították „multikulturális közeggé”. A zárómisén mondott beszédének helyszíni beszámolóját pedig itt lehet elolvasni, ebben egyebek mellett azt mondta, „mennyire messze áll ő (Jézus), aki csendben uralkodik a kereszten, attól a hamis istentől, akitől elvárjuk, hogy erővel uralkodjon és elhallgattassa ellenségeinket”.

Semjén Zsoltot a Telex is elkapta pár kérdés erejéig az Eucharisztikus Kongresszuson, ezt alább tudja megnézni.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux