Ugrás a tartalomra
x

Nem büntetett a Médiatanács, mert a homoszexualitás nem „a fő mondanivaló” volt

„Napokon belül” kiadja a Médiatanács az iránymutatást a tévéknek arról, hogyan kell jelölniük a meleg tartalmakat, a melegellenessé eltérített pedofiltörvény ugyanis kimondja, hogy karikázni kell. A korhatár-besorolás részletes szempontjait viszont eddig hiába várták a médiaszolgáltatók, pedig a törvényt már júniusban megszavazta az Országgyűlés.

A Médiatanács közleményében most azt írja, a nyári szünet után szeptember 7-én online megtartották az első őszi ülésüket, és ezen „aktualizálták a törvénymódosítás miatt a televíziós és rádiós tartalmak korhatár-besorolásában irányadó ajánlásukat”.

Információink szerint a „napokon belül” az a jövő hét elejét jelenti, ekkor kerülhet fel az NMHH oldalára az útmutató dokumentum, ami a Médiatanács közleménye szerint „a médiaszolgáltatóknak nyújt támpontot abban, hogy egyes műsoraikat mely korhatári kategóriában, mely idősávban tegyék közzé. Az ajánlás többek között rögzíti, hogy milyen szempontok alapján kell a 18 éven aluliaknak nem ajánlott, V. kategóriába sorolni azon műsorszámokat, amelyeknek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése.”

Az új magyar korhatár-besorolási rendszerrel a Médiatanács tehát eldönti, hogy az adott médiatartalom vajon „népszerűsít, megjelenít” homoszexuális és nemváltással kapcsolatos tartalmakat, vagy sem.

Nyáron felmerült a Barátok közt egyik jelenete is, amiben egy melegcsók is megjelent. Gulyás Gergely miniszter erről azt mondta: a Médiatanács dönti el, hogy a jelenet törvénybe ütközik-e.

A Médiatanács pedig most döntött: nem indítanak eljárást a jelenet miatt az RTL ellen, mert mint írják,
a leszbikus csókjelenet „nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját”.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux