Ugrás a tartalomra
x

A melegek közösségi jogairól szavazhat jövő héten az Európai Parlament

A határozati javaslat az EP-hez beérkezett petíciókra válaszul született.

Az Európai Parlament a jövő héten fog szavazni egy állásfoglalásról, amely lépéseket sürget az LMBTQ embereket hátrányosan érintő megkülönböztetés felszámolására az EU-ban – írja a Népszava, hozzátéve, hogy egyelőre nem tudni, hogy vitára bocsátják-e a javaslatot. Ennek célja, hogy felhívja az uniós jogszabályok és normák betartatásáért felelős Európai Bizottságot, hogy minden eszközt használjon fel az EU-s értékek védelmében Magyarországon és Lengyelországban.

A parlament petíciós bizottságában előkészített állásfoglalás szerint az EU-nak fel kell számolnia azokat az akadályokat, amelyekkel a melegek szembesülnek alapvető jogaik gyakorlásakor. Így az egyik országban kötött házasságot, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot minden országban el kell ismerni, és az LMBTQ személyek mozgását sem korlátozhatják a helyi jogszabályok. A dokumentumban továbbá az is szerepel, hogy a gyermek születési anyakönyvi kivonatában szereplő felnőtteket az EU-ban mindenhol a törvényes szüleiként kell elfogadni. A portál szerint a határozati javaslat az EP-hez beérkezett petíciókra válaszul született.

Mint ismert, júliusban két kötelezettségszegési eljárás is indult a Magyarországgal szemben: az egyik a pedofiltörvényt, a másik a Meseország mindenkié című gyerekkönyvben kötelezően feltüntetendő nyilatkozatot ítélték a közösség normáival ellentétesnek. A magyar hatóságoknak szeptember közepéig kell válaszolniuk a brüsszeli kifogásokra. A lengyelektől azért tartják vissza a felzárkóztatási támogatást, mert „LMBTQ ideológiától mentes övezetként” reklámozzák magukat.

 

168.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux