Ugrás a tartalomra
x

Amerika első melegmúzeuma

2011-ben megnyílt San Franciscóban az Egyesült Államok első melegmúzeuma, az intézmény a Meleg Leszbikus Biszexuális Transzgender Történeti Múzeum (GLBT) nevet viseli. A múzeum a város Castro kerületében nyílt meg egy korábban üresen álló, 150 négyzetméteres utcafronti üzlethelyiségben. 

Szexuális játékszerektől az első nyíltan homoszexuális politikus rózsaszín napszemüvegén át a kéziratokig a meleg szubkultúra sokféle kiállított tárgya fogadja az Egyesült Államok első melegmúzeumának látogatóit San Franciscóban. 

Harvey Milk meggyilkolt amerikai politikus, melegjogi aktivista személyes tárgyai 

A kiállítás szervezői adományokból és önkéntesek közreműködésével teremtik meg a működés feltételeit - számolt be róla Paul Boneberg, a GLBT Történelmi Társaság ügyvezető igazgatója.Egy évtizede tervezték a múzeum nyitását, de nem találtak az anyagi lehetőségeikhez illő helyszínt - számolt be róla az igazgató. "Ebben a városban már rég kellett volna, hogy legyen egy ilyen múzeum" - kommentálta a múzeum megnyitását egy San Franciscóban működő melegközpont programmenedzsere, a várost a "melegek Mekkájá"-nak nevezve. ""Mindent be akarunk mutatni, hogy gazdaggá, sokszínűvé és meghökkentővé tegyük a helyet"- nyilatkozta a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és nemet váltók múzeuma történeti társaságának igazgatója. Paul Boneberg azt mondta, hogy a kerületet "évente turisták tízezrei keresik fel, mivel érdekli őket a melegek kultúrája, ezért a múzeum alapítói kitesznek magukért, hogy a látogatók minél többet megismerjenek életükről"."

Melegbárok és klubok gyufásdobozai 

A múzeum két kiállítással nyílt meg, az egyik a meleg szubkultúra történetét mutatja be, a másik pedig a GLBT Történelmi Társaság gyűjteményéből sorakoztat fel tárgyakat. A kiállításon látható a kaliforniai politikus, Harvey Milk napszemüvege is. Ő volt az első  megválasztott politikus, aki homoszexualitását nyíltan felvállalta, életéről film is készült. Milk volt a város történetének első olyan választott tisztségviselője, aki nyíltan vállalta, hogy meleg. 1978. november 28-án Dan White, a tisztségéről néhány nappal korábban lemondott önkormányzati képviselő a Városháza irodájában agyonlőtte őt és George Moscone polgármestert. 2008-ban Gus Van Sant Milk címmel filmet készített a meleg tanácsnokról, a főszerepet Sean Penn játszotta. A filmet nyolc Oscar-díjra jelölték, ezek közül kettőt - a legjobb forgatókönyvért és a legjobb férfi főszereplőért- meg is nyert.

Harvey Bernard Milk amerikai politikus, melegjogi aktivista

 

A múzeumban állandó és időszakos kiállítások is megtekinthetők. Aki nem tud személyesen ellátogatni,az online  kiállításokon keresztül betekintést nyerhet Amerika meleg történelmébe. Online webshop is működik, így izgalmas ajándéktárgyakat,könyveket vásárolhatunk.

A San Franciscó-i a világ második melegmúzeuma.

Az első Berlinben nyílt Schwules Museum néven 1985-ben, egy előző évi sikeres meleg témájú kiállítás hatására. A berlini múzeumban szintén látható egy állandó kiállítás a meleg szubkultúra történetéről, a homoszexualitás szociális és jogi hátterének változásait is bemutatva.

Ezen kívül a múzeum minden évben más-más témáról rendez időszaki kiállítást, amelyek szűkebb történelmi korokra vetítve mutatja be a melegek helyzetét vagy egy-egy kiemelkedő meleg művésznek állítanak emléket (pl. Oscar Wilde, Marlene Dietrich, Rainer Werner Fassbinder, Michel Foucault, Thomas Mann). A múzeum gyűjteményében meleg művészekhez köthető filmalkotások, fotókollekciók, videómunkák, képzőművészeti művek találhatók, a könyvtárban pedig 10 ezer, a homoszexualitás témájához kapcsolódó könyvet és folyóiratot őriznek.

 

A különböző kiállítások témájáról és időpontjáról itt tudtok tájékozódni. Kiemelt interjúgyűjteménnyel rendelkeznek,mely az AIDS/HIV vírus témakörét járja körbe.

A berlini múzeumot szintén civil szervezetek tartják fenn, az intézmény az első támogatást 2009 végén kapta az államtól azzal a céllal, hogy szélesítsék kutatásaikat a meleg szubkultúra más csoportjaira is. 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux