Ugrás a tartalomra
x

A grúz ellenzék a miniszterelnök lemondását követeli az LMBT-ellenes szélsőségesek által megölt újságíró miatt

Kormányellenes tüntetők és ellenzéki politikusok is Irakli Garibashvili miniszterelnök lemondását követelik Grúziában, miután meghalt az az operatőr, akit LMBT-ellenes szélsőségesek vertek össze, miközben arról tudósított, hogy azok megtámadták a Tbiliszi Pride irodáját.

A 37 éves Alexander „Lekso” Lashkaravát ellátták a kórházban és kiengedték, de vasárnap holtan találták. A grúz rendőrség mintegy 20 embert vett őrizetbe. Garibashvili tragédiának nevezte a férfi halálát, de lemondani nem akar.

A TV Pirveli ügyvezetője, Nana Aburjanidze (Lashkarava egykori főnöke) szerint senki sem volt, aki megvédte volna az újságírókat vagy a Pride szervezőit a dühös tömegtől. Aznap a helyszínen több mint 50 újságírót vertek össze.

„A kormány nemcsak kerüli a felelősségvállalást, hanem megpróbálja igazolni az erőszakot, mert aznap nem voltak rendőrök az LMBTQ irodánál, amikor tudták, hogy a szélsőségesek erőszakos bűncselekményekre készülnek” - mondta Aburjanidze.

Vasárnap után hétfőn is több ezer ember vonult az utcára, hogy a miniszterelnök lemondását és a felelősségre vonást követeljék a haláleset és az elharapózott erőszak miatt. Grúz ellenzéki politikusok pedig félbeszakítottak egy parlamenti ülést, szintén lemondásra szólítva fel Garibashvilit.

 

444.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux