Ugrás a tartalomra
x

Évek óta tartó jogi csatát nyert egy virginiai transznemű férfi volt iskolája ellen, ahol diákkorában megtiltották neki, hogy a férfimosdót használja.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága hétfőn elutasította annak a nagy horderejű ügynek a megvitatását, amely szerint a transznemű Gavin Grimm a nemi identitásához igazodó mosdó használatára jogosult volt-e. Ez az LMBTQ-szószóló győzelmét jelentette, mivel a végleges döntést egy alacsonyabb szintű bíróság hozta meg, amely kimondta, a transzneműek mosdóhasználatának tilalma alkotmányellenes.

Hat év alatt született meg a döntés

Nőnek született, azonban a középiskolát már Gavin Grimmként kezdte. Grimm először 2015-ben perelte be virginiai középiskoláját, miután az megváltoztatta a mosdókra vonatkozó szabályzatát, és ezáltal tilos volt a nemi identitásához igazodó mosdót használnia, tehát nem mehetett a férfi WC-be. Mivel Grimm betartotta a szabályzatot, volt, hogy egész nap nem ment a mosdóba és inkább „visszatartotta”, azonban amikor már nem tudta, a gyengélkedő vagy a személyzet mosdóját kellett használnia.

„Lelkileg nagyon megterhelő és megalázó számomra” – mondta még 2015-ben az ABC Newsnak Grimm, akit akkor állítólag a közösség egyik tagja „őrültnek” nevezett transzneműsége miatt.

A Gloucester megyei iskolaszék akkor úgy érvelt, hogy a nemi identitást nem védik a szövetségi polgárjogi törvények, és mivel Grimm nem esett át nemváltoztató műtéten, anatómiailag továbbra is nő.

A legfelsőbb bíróság eredetileg 2016-ban vállalta az ügy tárgyalását, miután egy alacsonyabb szintű bíróság Grimm javára döntött.

Miután a Trump-adminisztráció elvetett egy a Barack Obama elnöksége idején hozott törvényt, amely arra irányította az iskolákat, hogy ne diszkrimináljanak nemi identitás alapján, a legfelsőbb bíróság 2017-ben visszaküldte az ügyet egy alsóbb bírósághoz, hogy a törvénymódosítás fényében vizsgálja meg újra a kérdést.

A bíróság 2020 augusztusában ismét Grimm mellett döntött, a virginiai Gloucester megyei iskolaszék pedig kérvényezte a legfelsőbb bíróságon, hogy februárban ismét vizsgálja felül az ügyet, miután Joe Biden jelenlegi elnök kormánya visszaállította az antidiszkriminációs törvényt, amelyet Donald Trump volt elnök visszavont.

A legfelsőbb bíróság hétfőn magyarázat nélkül visszautasította az iskolaszék kérvényét. A bíróság nem részletezte az ügy elutasítására vonatkozó döntését, így az alacsonyabb szintű bíróság döntése jogerőre emelkedett.

„Örülök, hogy vége az évek óta tartó küzdelemnek azért, hogy az iskolám olyannak lásson amilyen vagyok” – mondta Grimm közleményében. „A gyengélkedő, a külön mosdó és a lánymosdó használatának rám kényszerítése megalázó volt számomra, és súlyosan zavarta az oktatásomat. A transz fiatalok megérdemlik, hogy nyugodtan használják azt a mosdót, amelyiket szeretnék, anélkül, hogy saját iskolaszékük és megválasztott tisztviselőik megalázzák és megbélyegezzék őket.”

A döntés jelentős győzelmet jelent Gavin Grimmnek, az iskola volt diákjának és a transzneműeknek országszerte.

www.hirado.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux