Ugrás a tartalomra
x

A német püspöki kar női titkára vitát kezdeményez a nők papságáról és a homoszexualitás kérdéséről

Beate Gilles, a német püspöki kar titkára vitát kezdeményezett két, a katolikus egyház számára elég nehezen emészthető témáról, írja a Spiegel. Gates februári megválasztása után júliusban kezdi munkáját a karban, arról nyilatkozott, hogy több olyan témát lát, amit úgy érez, az egyházban ideje lenne megvitatni.

Ezekből az egyik kérdéskör a nők pappá válása. Ezt a témát még a korábbi pápa, II. János Pál zárta rövidre 1994-es apostoli levelében, melyben arra a kérdésre, hogy lehessenek-e nők is papok a katolikus egyházban, tömören csak úgy reagált: ne. A pápa kijelentését véglegesnek nevezte, a vitát pedig lezártnak.

Gilles ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a válaszokat valóban nem könnyű erre a kérdésre megtalálni, ellenben nagyon is fontos lenne vitázni róla. A másik kérdés a meleg párok megáldásáról szól: Gilles szerint az egyháznak szembe kell néznie a kérdéssel és beszélnie, vitáznia kell róla, mert erről is szól „Krisztus és a világ” kapcsolata.

A meleg párok megáldására a Vatikán korábban úgy reagált, hogy nem áldhatja meg a meleg emberek élettársi kapcsolatát az egyház, mert „Isten nem áldhatja meg a bűnt”. Erre válaszul Németországban több templom is programot szervezett, melyeken az egyházi állásfoglalással szembemenve a meleg párok élettársi kapcsolatát áldották meg.

A német püspöki konferencia vezetősége ekkor bírálta az alulról jövő kezdeményezést, ami a „Szerelem győz” nevet kapta. Limburg püspöke, Georg Baetzing azt mondta, hogy ezeket az áldásokat nem lenne szabad felhasználni egyházpolitikai megnyilvánulásokra és politikai akciókra.

Beate Gilles idén lett a német püspöki kar női titkára, ezzel együtt ő lett az első nő, aki ezt a tisztséget betölti Németországban. Gilles-t nem sokkal azután választották meg, hogy Ferenc pápa a Püspöki Szinódus segédtitkárává nevezte ki Nathalie Becquart francia teológus nővért: ezzel Becquart lett az első nő, aki ezzel szavazati jogot kapott a püspöki zsinatban.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux