Ugrás a tartalomra
x

A flamand köztévé egy stúdióba ültette a magyar nagykövetet és a transzgender miniszterelnök-helyettest

Több mint húsz percen át foglalkozott a homofób módosítókkal megtűzdelt pedofiltörvénnyel a flamand közszolgálati csatorna vasárnapi magazinműsora.

Két vendéget is hívtak, Kovács Tamás Iván belgiumi magyar nagykövetet és Petra de Sutter miniszterelnök-helyettest, aki Európa első transzgender minisztere. Az interjúalanyokkal egy asztalnál, de külön-külön beszélgettek, Kováccsal angolul, de Sutterrel flamandul.

Kovács az utóbbi napok kormányzati retorikájával összhangban azzal érvelt a törvény mellett, hogy csak a gyerekeket akarják védeni, a felnőtt melegek jogaihoz nem nyúltak hozzá, továbbra is élhetnek például bejegyzett élettársakként. (Más kérdés, bár itt nem került szóba, hogy egy tavalyi törvénymódosítás már megágyazott annak, hogy korlátozzák számukra az örökbefogadást.)

Az új törvény kimondja, hogy az iskolai szexuális felvilágosítás nem irányulhat a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére. A pedagógusokon kívül pedig csak olyan szervezetek beszélhetnek ezekről a témákról az iskolákban, amelyeket felvettek egy hivatalos nyilvántartásba.

A műsorvezető felvetette, hogy ha a kormány határozza meg, kik tarthatnak ilyen foglalkozásokat, és kik nem, akkor cenzúrázhatja is őket. A nagykövet nem zárta ki, hogy ez történne, csak azt mondta, most fogadták el a törvényt, így ezt még nem látjuk.

Rákérdezett arra is, mit ért a homoszexualitás népszerűsítésén. Kovács szerint voltak mostanában olyan szervezetek, amelyek népszerűsíteni próbáltak bizonyos dolgokat, erre pedig nincs szükség kiskorúaknál. A kormányhoz hasonlóan egyetlen konkrét példát sem hozott. Kovács szerint a nyilvántartásba való felvételhez meg kell majd felelni bizonyos kritériumoknak, de azt nem korlátozzák, miről eshet szó a foglalkozáson.

Felmerült, hogy vajon egy magyar középiskola meghívhatná-e Petra de Suttert, hogy beszéljen a gyerekeknek a saját élettörténetéről. Kovács azt mondta, ez persze hipotetikus, de nem tudja elképzelni, hogy ne történhetne meg.

Azt sem konkretizálta, mit értenek a kormány által gyakran hivatkozott LMBT-ideológia alatt, csak azt mondta, ezt az egészet a magánélet részének tekintik, és állította, hogy Magyarország megfelel az uniós értékeknek.

www.444.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux