Ugrás a tartalomra
x

Eurochild: A melegellenes törvény nem védi, hanem nagyobb veszélynek teszi ki a gyerekeket

Európa legnagyobb nemzetközi gyermekjogi szervezete, a Eurochild állásfoglalást adott ki a magyar törvénymódosításról, amelynek magyar szövegét a Hintalovon Alapítvány közölte.

A szervezet mély aggodalmát fejezte ki a jogszabállyal kapcsolatban, mivel a gyermekvédelmet ürügyként felhasználva korlátozza a gyermekek jogait. Felhívják a figyelmet, hogy a kormányok nem válogathatnak a gyermekek számára biztosított jogok között. A gyermekek védelmét nem szabad ürügyként felhasználni a gyermekek megkülönböztetésére, megbélyegzésére vagy az emberi jogokhoz való hozzáférésük korlátozására. A gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezmény által minden gyermek számára biztosított valamennyi jog egyformán fontos, és azokat holisztikus módon kell végrehajtani.

Mint írják, a magyar törvény egyértelműen sérti a gyermekeknek, az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye(UNCRC) által rögzített jogait, amely egyezményhez Magyarország 1991-ben, az elsők között csatlakozott.

"A gyermekeknek joguk van az egészséges fejlődéshez, a szabad véleménynyilvánításhoz, az önazonossághoz, a befogadó oktatáshoz és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáféréshez. Az újonnan elfogadott jogszabály megsérti mindezeket a jogokat, és azzal a kockázattal jár, hogy éppen azoknak a gyermekeknek árt, akiket védeni akar. Emellett hozzájárul egy félelemmel teli légkörhöz, és aggodalomra ad okot az összes gyermek és a társadalom jóllétét illetően" – fogalmaznak.

Az ENSZ gyermekjogi egyezménye szerint a gyermekeknek és fiataloknak joguk van átfogó, pontos, tudományosan megalapozott és kulturálisan érzékeny szexuális egészségnevelésben részesülni. Ha ezt a törvényt végrehajtják, a gyermekek nem jutnának hozzá a szexuális és reproduktív egészséggel kapcsolatos információkhoz, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a szexuális visszaélések megelőzésében és a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos tudatosság növelésében. Mint írják, a szigorúbb büntetések és a pedofil bűnözőknek a gyermekekkel kapcsolatba kerülő bizonyos foglalkozásoktól való végleges eltiltása a gyermekek szexuális zaklatása elleni küzdelem részét képezi.

Helytelen és veszélyes azonban ezeket az intézkedéseket olyan intézkedésekkel összevonni, amelyek korlátozzák a gyermekek szexuális egészségneveléshez való hozzáférését, ami valójában növeli a szexuális visszaélések kockázatát.

Ehelyett a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzésének magában kell foglalnia a megelőző intézkedéseket és az áldozatok támogatását, a közvélemény megfelelőbb tájékoztatását és a társadalmi párbeszédet, valamint a bizonyítékokon alapuló információkhoz való szabad hozzáférést. Az Eurochild állásfoglalása szerint az LMBTQI+-ellenes jogszabályok ehelyett akadályozzák a gyermekek információhoz való hozzáférését, és potenciálisan veszélybe sodorják őket.

Hozzáteszik: a jogszabályban bejelentett intézkedések ellentétesek az egyenlőség és a megkülönböztetésmentesség uniós értékeivel. Megbélyegzik az LMBTQI+ személyeket, és azzal a kockázattal járnak, hogy fokozzák az LMBTQI+ gyermekekkel szembeni megkülönböztetést, zaklatást és erőszakot.

"Felszólítjuk az Európai Tanácsot, hogy biztosítsa, hogy Magyarország megfeleljen a gyermekek jogainak védelmére, valamint az egyenlőség és a diszkrimináció tilalma értékeinek előmozdítására vonatkozó uniós kötelezettségvállalásoknak" – írták állásfoglalásukban.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux