Ugrás a tartalomra
x

Pride 2021: Törökországban rendőri brutalitás, Nyugat-Európában ünnep

Törökország:

A török hatóságok tiltása ellenére is több százan vonultak Isztambul utcáin a 19. Pride menetben. Legalább 20 embert letartóztattak amikor összecsapás alakult ki a felvonulók és a rendőrök között. Az isztambuli kormányzó irodája a „nyilvános béke és biztonság, az általános egészség és erkölcs védelme”, valamint „az esetleges erőszakos cselekmények és terrorizmus megelőzésére” hivatkozva utasította el a menet engedélyezését. A felvonulás szervezői szerint a rendőrök gumilövedékkel lőtték a résztvevőket. Egy riportert súlyosan bántalmaztak miközben letartóztatták. A Pride felvonulásokat 2014-ben tiltották be Isztambulban, amikor több tízezren vettek részt a meneten.

 

Franciaország:

Franciaországban a felnőttek fele már megkapta legalább az első oltást, így többnyire maszk nélkül ünnepelt a tömeg. A felvonulók közül sokan aggályokat fogalmaztak meg Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatban, az alapvető jogok csorbítása miatt, és sürgették az európai vezetőket, hogy foglaljanak állást és vezessenek be pénzügyi szankciókat.

Yohann Le Calvez, egyike a menet résztvevőinek, így fogalmazott: „ Nem szívesen lennék most az LMBTQ közösség tagja Magyarországon. Nem olyan könnyű, mint Franciaországban. Mi itt szerencsések vagyunk. Szomorú, ami Magyarországon történik az emberekkel.”

A résztvevők a Republique tér szobrán táncolnak a Pride felvonuláson

Németország:

Berlin utcái is megteltek színes jelmezekkel. Angela Merkel német kancellár nemrégiben kifejtette határozott álláspontja LMBTQ nyilvánosságot érintő UEFA-döntéssel kapcsolatban. Megjegyezte, hogy bár a szervezet nem engedte a szivárvány színű kivilágítást, azzal nem volt gondja, hogy a német kapus szivárványos karszalagot viseljen.

Szivárványos maszk a berlini Pride egyik résztvevőjén

Olaszország:

Emberek ezrei vettek részt Róma első büszkeségmenetén a pandémia kitörése óta. Az idei római Pride a vitatott Zan homofóbiaellenes törvényjavaslat árnyékában zajlott, amely heves vitákat váltott ki Olaszországban.

hu.euronews.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux