Ugrás a tartalomra
x

Hrutka János: Gulácsi fittyet hányt a szurkolók elvárásaira, mert autonóm és független lenni

A korábbi magyar válogatott futballista, Hrutka János a WMN magazinban osztotta meg véleményét a nagy indulatokat kiváltó „Gulácsi-ügyről”. A magyar válogatott és az RB Leipzig kapusa a héten csatlakozott „A család, az család” kampányhoz, ezzel kiállt a szivárványcsaládok jogai mellett. Facebook-oldalán azt írta: „attól, hogy nem mindenki egyforma, csak színesebb lesz a világ, és hogy a legfontosabb a szeretet, az elfogadás és a tolerancia mások iránt”.

A kiállása Németországban is nagy visszhangot váltott ki, bár ott főként pozitív volt a fogadtatása, de Magyarországon sok szurkoló és a kormányhoz közeli sajtó is élesen kritizálta őt.

Hrutka szerint egy futballistának ismerni kell a közeget, a szurkolói kultúrát, a szereplők, szokásait és reakcióit. „Ők azok, akik összekuporgatva forintjaikat, a világ másik végére is elkísérnek, hogy 12. játékosként hajszoljanak győzelembe. Ők azok, akik a vállukon cipelnek, bálványoznak, felnéznek rád, akik lelkileg csatlakozni akarnak sikerhez, csalódáshoz, sokszor a legerősebben meghúzott határokat is átlépve. Ők egyet jelentettek a lelátói szenvedéllyel. A kiváltságok viszont addig illetnek, míg a szűk vezető réteg által megszabott normáknak, képviselt irányoknak megfelelsz. azzal az utolsó bekezdéses résszel, hogy Gulácsi Péter bejegyzésével fittyet hányt a szurkolói közeg elvárásaira, mert és tudott autonóm lenni, független, miközben tudta, hogy lesznek következményei.” – írta Hrutka, aki hozzátette: „Lehet kerülni a témát, becsukni a szemünket, tudomást sem venni róla, nem beszélni köztünk élő jelenségekről, de évekig fizette a magyar labdarúgás a súlyos számlákat cigányozás, zsidózás, buzizás vagy éppen románozás miatt. A szurkolói rigmusok, dalok, gondolatok sokszor tartalmaztak szélsőséges elemeket.”

A Ferencvárossal három bajnoki címet nyerő Hrutka korábban is kiállt a melegek jogai mellett, tavaly decemberben Grecsó Krisztián bejegyzésének szövegét megosztva reagált arra, hogy a kormány megváltoztatta az örökbefogadás feltételeit.

Múlt héten több mint negyven márka, köztük az IKEA, az HBO és a Sziget is csatlakozott a toleranciakampányhoz. Korábban kiállt a családok sokszínűsége és a melegek jogai mellett Istenes Bence műsorvezető, Ördög Nóra, a kormányközeli TV2 műsorvezetője és az RTL Klub is. A szintén Németországban futballozó magyar válogatott játékos, Jakabfi Zsanett is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A szivárványcsaládok melletti kiállások és kampányok azután indultak el, hogy az Országgyűlés tavaly december 15-én megszavazta az Alaptörvény módosítását, azaz szigorította az örökbefogadás szabályait, és törvénybe foglalta, hogy az anya nő, az apa férfi.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux