Ugrás a tartalomra
x

„Ha heteroszexuális fiúk halnának meg ekkora számban, leállt volna a világ”

A nyolcvanas évek Londonjában játszódik az HBO új sorozata, az Ez bűn: abban a korszakban, amikor már a melegek is szabadon szerethettek és szabadon bulizhattak. És amikor egyszer csak egy rejtélyes kór elkezdte megtizedelni a közösséget.

Még egy korsót a homokosnak!

Az Így jártam anyátokkal-ból ismert Neil Patrick Harris felkiáltása egy zsúfolt kocsmában meglepő módon a legkevésbé sem bántó az Ez bűn (It's a Sin) című sorozat első epizódjában. Mert a felszabadultságról szól: azért hangzik el, hogy Harris figurája bizonyítsa, ebben a kocsmában ugyan senkit nem érdekel, hogy asztaltársa (is) meleg. Csak engedd el magad, és örülj az életednek!

Ebből az alapállásból, ebből a korszakból indít az HBO új minisorozata, az ötrészes Ez bűn. 1981-ben Londonba költözik négy vidéki meleg srác, mindegyikük azért, hogy elmeneküljön a más és más módon, de mindegyikük számára barátságtalan környezetből: van, aki „csak” nem meri otthon elmondani, hogy meleg, és van, akit épp visszaküldenének Afrikába, hogy kiűzzék belőle a gonoszt. Londonban viszont már és még szabadnak lehet lenni. Szabadon lehet szeretni, szabadon lehet szexelni, szabadon lehet önazonosnak lenni, és egyáltalán: szabadnak lehet lenni. És még az sem baj, ha egy egész kocsma megtudja rólad, hogy meleg vagy – na, és akkor mi van? A „már és még”-ből a „már” tehát egyértelmű: már eltörölték a homofób törvényeket, a felvilágosultabbak pedig már nem akarják csak azért betörni a fejed, mert nem olyan nemű emberbe vagy szerelmes, mint ők. A „még”, az pedig az AIDS felbukkanása.

A cikk folytatása a HVG.hu oldalon érhető el! 

 

A sorozat elérhető a .hu oldalon

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux