Ugrás a tartalomra
x

Mutasd a kedvenc nyaralóhelyed és megmondom, ott bántják-e az LMBTQ embereket

Körképünkben olyan országokat mutatunk, ahol nem feltétlen biztonságos LMBTQ személyként turistáskodni. A cikkben arról is szó esik, hogy miért aggasztó nekünk, magyaroknak, az Oroszországban zajló, egyre durvább jogsértések.

„Képzeld el, hogy 2021-ben, egy állítólagos világi országban, előfordulhat, hogy embereket börtönöznek be, nyomorítanak meg, csak azért mert a saját nemükhöz vonzódnak. Családokat biztatnak arra, hogy megöljék a homoszexuális testvéreiket, gyerekeiket. Ez irreális”

– mondja a kamerába David Istev, LMBTQ+aktivista, az Üdvözlünk Csecsenföldön című dokumentumfilm kezdő jelenetében.

A csecsen férfi számára az említett események nemcsak fikciók, hanem a hétköznapok nyers valósága. Ahogy még sokak számára a világon, és nemcsak a távoli iszlám országokban, ahová szeretjük képzelni ezeket az eseteket, hanem itt a viszonylagos közelünkben, a hozzánk hasonlóan berendezkedett társadalmakban is. Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO)  törölte a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást jó harminc évvel ezelőtt, ezzel mégsem szűnt meg a melegek hátrányos megkülönböztetése. Egyes helyeken szinte vadásszák őket, a különféle jogtiprások pedig mindennaposak.

Azt nehéz lenne megmondani, hogy melyik országban a legveszélyesebb számukra az élet, hiszen a legkövetkezetesebb erőszak általában ott munkálkodik, ahol a legkevésbé dokumentálják hivatalosan a megtörtént eseteket. Azt viszont a statisztikákból tudjuk, hogy a homoszexualitás továbbra is bűncselekmény 72 országban , és hogy egyes országokban következmények nélkül történnek gyűlölet-bűncselekmények.

A Guardian például 2017-ben azt írta, hogy az Egyesült Államokban 2013 és 2015 között 53 transzneműt gyilkoltak meg, és egyetlen esetben sem indítottak eljárást. A cikkben Irán, Irak, Honduras, Uganda, Oroszország, Egyiptom és Nigéria szerepel, mint olyan országok, amelyek kifejezetten veszélyesek az LMBTQ személyek számára.

Az említett neveket megtaláljuk egy másik, átfogó 2019-es listán, az LGBTQ+ Danger Indexen, melynek az összeállításához a 150 leglátogatottabb országot vizsgálták. A felmérés abból a célból született, hogy a gyanútlan LMBTQ –utazók tudjanak informálódni, mennyire befogadó vagy homofób az ország, ahová épp becsekkolni készülnek.

Talán nem is gondolnánk, de sokszor azokban az országokban élnek a legdurvább LMBTQ szankciók, ott történnek meg a legelképesztőbb jogtiprások, ahová nagy buzgalommal tervezzük a nyaralásunkat.

Visszatérve a listához, az eredmények megállapításához országonként vizsgálták a helyi LMBTQ + jogokat, és olyan körülményeket pontoztak, hogy például az adott országban létezik-e alkotmányos jogi védelme az LMBTQ + embereknek, hogy a homofób alapú erőszak gyűlölet-bűncselekménynek számít-e, hogy örökbe fogadhatnak-e egyneműek, hogy összeházasodhatnak-e legálisan, hogy létezik-e törvényes akadálya a munkahelyi diszkriminációnak és stb.

Mindezeknek a vizsgált tényezőknek a jelenléte vagy hiányossága, esetleg teljes hiánya körvonalazza azt is, hogy az adott ország mennyire lehet komfortos, biztonságos vagy épp veszélyes egy meleg számára. Az eredményekből az is kiderül, hogy a 150 leglátogatottabb ország közül 64 legalább jogi formában nyújt védelmet az LMBTQ + személyek számára, ám 47 bünteti az azonos neműek szexuális kapcsolatát. 

Ez a 20 legveszélyesebb ország az LMBTQ utazók számára:
Nigéria, Katar, Jemen, Szaúd Arábia, Tanzánia, Irán, Szudán, Barbados, Malajzia, Zambia, Karib-térség, Uganda, Pakisztán, Ciszjordánia, Kenya, Maldív-szigetek, Jamaica, Etiópia, Egyiptom.
 

A teljes cikk itt olvasható: nlc.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux