Ugrás a tartalomra
x

Mit jelent, ha valaki pánszexuális?

Teljesen más a fontos számára, mint a legtöbbeknek

A pánszexualitást sokan összekeverik a biszexualitással, pedig nem ugyanazt jelentik.
Számos szexuális beállítottságot különböztetünk meg, ugyanis a hetero-, a homo- és a biszexualitáson kívül is létezik még jó néhány, melyekről kevesebben tudják, pontosan mit is takarnak.
Ott van például a demiszexualitás, ami a becsapós neve ellenére korántsem azt jelenti, hogy valaki egyáltalán nem képes vonzódni senkihez, de egyre többet hallani a pánszexualitás fogalmáról is.

Ezt jelenti a pánszexualitás:

Ezt a szexuális irányultságot sokan azonosítják a biszexualitással, pedig nem teljesen ugyanaz, bár egyesek az egyik ágának tartják. Aki pánszexuálisnak vallja magát, az nemcsak a nők és a férfiak iránt mutathat érdeklődést, hanem bármilyen nemű emberek iránt.

Sőt, általában elvetik, lényegtelennek tartják, vagy figyelmen kívül hagyják a biológiai nemeket, mivel számukra teljesen más fontos. Ők emberekhez, személyekhez, személyiségekhez vonzódnak, számukra nem az a fontos, hogy az illető pasi vagy éppen nő, ettől függetlenül éreznek vágyat vagy romantikus kötődést. Mindenkibe bele tudnak szeretni, akinek személyisége van, például transznemű vagy androgün emberekbe is. Nem úgy, mint a biszexuálisok, akik csupán a nőkbe és a férfiakba. A tévhitekkel ellentétben pedig egyáltalán nem igaz rájuk, hogy a futó kalandokat részesítik előnyben, sőt, általában inkább a komoly, mély kapcsolatok kialakítására törekednek.

A kutatásokból kiderül, hogy a fiatalabb generációk hajlamosabbak pánszexuálisként jellemezni önmagukat, és, bár a fogalom csak az elmúlt években kezdett elterjedni, a jelenség valójában régóta létezik. Jelenleg a felmérések alapján a világ lakosságának 1%-a vallja magát ilyen beállítottságúnak. A világsztárok közül a fiatal énekesnő, Miley Cyrus volt az első, aki nyíltan felvállalta, hogy pánszexuális, ezzel pedig sokaknak bátorságot adott ahhoz, hogy ők is színt valljanak.

www.femina.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux