Ugrás a tartalomra
x
""

„Meg akarom erősíteni, hogy HIV-pozitívra teszteltek, és AIDS betegségem van.”

Halála előtt egy nappal ezekkel a megindító szavakkal állt a nyilvánosság elé Freddie Mercury, a Queen frontembere. A szívszorító közleményt 29 évvel ezelőtt, ezen a napon adta ki a zenész legenda.

Mi történt?
29 évvel ezelőtt, ezen a napon jelentette be a világ egyik legnagyobb zenei legendája, a Queen együttes frontembere, Freddie Mercury, hogy AIDS-ben szenved. A zenész ekkor beszélt először betegségéről a nyilvánosságnak. Egy nappal később a zenész legenda meghalt.

Miért fontos?
Freddie Mercury életének utolsó évei máig foglalkoztatják a világsajtót. A tudománynak köszönhetően a HIV-fertőzés ma már nem halálos kór. 

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért mondta azt a Queen gitárosa, hogy ha Freddie Mercury kicsit később fertőződik meg, még valószínűleg ma is élne?
  • Az AIDS-ről ma is sok tévhit kering.

 

„A sajtóban megjelent óriási mennyiségű találgatást követően meg akarom erősíteni, hogy HIV-pozitívra teszteltek, és AIDS betegségem van. Úgy éreztem, helyes, ha ezeket az információkat titokban tartom a körülöttem élők magánéletének védelme érdekében. Azonban eljött az ideje, hogy a barátaim és rajongóim szerte a világon megismerjék az igazságot, és remélem, hogy mindenki, aki világszerte küzd e szörnyű betegség ellen, csatlakozni fog hozzám és orvosaimhoz.” Így szólt az a megrázó hangvételű közlemény, amelyet Freddie Mercury egy nappal halála előtt adott ki a betegségéről.

„Freddie Mercury 1946. szeptember 5-én született Zanzibár szigetén Farrokh Bulsara néven. Szülei párszi származású indiaiak voltak, így nem meglepő módon Mercury a Mumbai közelében fekvő St. Peter’s internátusban kezdte meg tanulmányait. Már ebben az időben egyértelmű volt, hogy művészeti adottságai kiemelkedőek, hiszen nemcsak zenei tudása, hanem rajztehetsége is kimagaslott kortársaihoz képest. Itt alapította meg első együttesét, amely a The Hectics nevet viselte. A zenész 1962-ben tért vissza Zanzibárra, de családjával együtt két évvel később el is hagyták otthonukat és Nagy-Britanniába költöztek a szigeten kitört forradalom miatt. 1970-ben találkozott Brian May gitárossal és Roger Taylor dobossal, akik ekkor még a Smile nevű formációban zenéltek. Végül még ugyanebben az évben megalapították a Queent, amelyhez 1971-ben csatlakozott az együttes negyedik tagja, John Deacon” – idézi fel a 24.hu cikke az énekes életrajzát.

A Queen 1974 novemberében Koppenhágában. Freddie Mercury, Roger Taylor, Brian May, John Deacon. (Fotó: Jorgen Angel / Redferns)

„A legendás zenész szexualitása folyamatosan lázban tartotta a sajtót. Bár 1970-től, hat éven keresztül egy nővel, Mary Austinnal élt párkapcsolatban, a médiában már ekkor homoszexualitásáról lehetett olvasni. A feltételezéseket Mercury sem segített eloszlatni. Egy, a New Musical Express magazinnak adott interjújában például úgy nyilatkozott, hogy olyan meleg, mint a kályha” – írja a lap, idézve a Queen gitárosát, Brian May-t, aki azt állította, hogy már az előtt tudtak zenésztársuk szexualitásáról, mielőtt az bevallotta volna nekik. Életrajzírói úgy jegyzik: Freddie leghosszabb kapcsolatában is egy férfival volt: Jim Huttonnal egészen a zenész haláig együtt voltak.
A bulvárlapokat azóta is foglalkoztatja, hogy hogyan töltötte az énekes utolsó napjait. A szóbeszédek szerint a Queen 1987-es turnéját is azért kellett idő előtt lefújni, mert a frontember egészségi állapota romlott. A betegségét zenész társai előtt is titkolta egy ideig, végül 1989 tavaszán beszélt róla először nekik. Brain May, egy Daily Mail-nak adott interjújában azt mondta: Freddie Mercury még mindig élne, ha kicsit később fertőződik meg a vírussal. A gyógyszerek fejlesztése ugyan rohamtempóban folyt, de akkoriban még nem voltak olyan készítmények, amelyek a HIV fertőzést eredményesen kezelték. És a szólógitáros legendának igaza van: ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek léteznek, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható, sőt egyes esetekben a vírusfertőzés megszüntethető. Mára a HIV-fertőzés egy krónikus betegséggé szelídült, ami ugyan rendszeres gyógyszerszedést igényel, de nem rontja az életminőséget.

A tanzániai születésű brit zenész, Freddie Mercury (született Farrokh Bulsara, 1946 – 1991) portréja a Queen együttesből, London, Anglia, 1967. (Fotó: George Wilkes / Hulton Archive / Getty Images)

A betegség anno az 1970-es évek végén bukkant fel először, addig a létezéséről sem igen tudtak a világon. Amerikában ekkoriban arra figyeltek fel, hogy egészséges férfiak immunrendszere egyszer csak összeroppan, megbetegednek, majd meghalnak. Csak egy közös pontot találtak az esetek között, hogy a betegség áldozatai homoszexuálisok voltak. A betegség elkezdett széles körben terjedni, ami miatt hisztérikus hangulat is kialakult körülötte, aminek egyik megnyilvánulása volt a meleg férfiak stigmatizációja. A társadalom bűnbakot keresett és talált a meleg közösségekben az új járvány terjedésére. Hosszú ideig tartotta magát ugyanis az a tévképzet, hogy a betegség csak őket támadja meg. A nyolcvanas évek közepére derült ki, hogy ez a betegség nemcsak a melegekre, hanem mindenkire veszélyes. Hiába telt el azóta azonban közel negyven év, még mindig szép számmal akadnak olyan véleményformálók, újságírók, akik szerint a HIV kevésbé veszélyes a heteroszexuálisokra, mint melegekre.

Freddy Mercury egy 1986-os Wembley-koncerten. (Fotó: Julio Etchart / ullstein bild via Getty Images)

Freddie Mercury élete bizonyíték a halhatatlanságra: a Queen együttes zenéje, Freddie átütő személyiségének varázsa napjainkban is óriási erővel hat. Két éve mutatták be a Bohemian Rhapsody című filmet, amely tarolt a tavalyi Oscar-gálán. Rami Malek megkapta a legjobb alakításért járó szobrocskát Freddie Mercury megformálásáért. Az Oscar-átadón a színész megindítóan beszélt a saját származása, bevándorló szülei és az általa alakított énekes – aki szintén bevándorlóként érkezett Angliába – története közötti hasonlóságokról.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

 

noklapja.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux