Ugrás a tartalomra
x

Kásler új rendelete korlátozta a nem házasságban élők örökbefogadását

Október 6-án Kásler Miklós új rendelete szerint az azonos nemű párok és az egyedülállók is az örökbefogadási rend végére szorulnának. Mostantól, ha egy gyermeket örökbefogadni kívánó házaspárok közt nem találnak megfelelőt, az egész ország területére kiterjedően meg kell vizsgálni, nincs-e más olyan házaspár, akit ajánlhatnának a gyermek örökbefogadására. Egyedülálló személy vagy nem házasságban élő pár csak akkor fogadhat örökbe, ha a vizsgálat sem találtak senki mást, aki vállalná a gyermeket. A Magyar Közlöny szerint a rendelet pontos szövege:

„Ha az illetékességébe tartozó alkalmas örökbe fogadni szándékozók között nincs a gyermek számára megfelelő örökbe fogadni szándékozó házaspár, a szakszolgálat 5 munkanapon belül értesíti az országos örökbefogadást elősegítő szervet annak érdekében, hogy a gyermek házaspár általi örökbefogadását más szakszolgálat illetékességébe tartozó örökbe fogadni szándékozó házaspárok közvetítésével segítse elő”

A rendelet szerint tehát az azonos nemű párok, az egyedülállók, és azok is hátrányban részesülnek, akik valamilyen okból egyszerűen csak nem szerettek volna összeházasodni.

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) örökbefogadásra vonatkozó része kimondja, hogy „Örökbefogadó az a huszonötödik életévét betöltött, cselekvőképes személy lehet, aki a gyermeknél legalább tizenhat évvel, legfeljebb negyvenöt évvel idősebb, és személyisége, körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására.”

Bár eszerint nem lennének kizárhatók a nem házasságban élők, a Ptk. 4:120. § alapján a gyámhatóság elsősorban a házasságban élők örökbefogadását engedélyezi, mindezt a „gyermek érdekében”. Ezt valósítja meg a gyakorlatban Kásler Miklós rendelete, mely ellehetetleníti a kormány értelmezése szerinti konzervatív keresztény értékrenddel szembemenők örökbefogadását.

Habár a vonatkozó paragrafus lehetőséget ad a diszkriminációra, ez szembemegy az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előremozdításáról szóló törvénnyel, ahogyan Kásler rendelete is.

Az intézkedésre Dr. Mátyás Ferenc, a Momentum politikusa is reagált, aki szerint a rendelet „másodlagos, értéktelen embereknek bélyegzi az LMBT embereket és mindazokat, akik nem élnek a Kormány értékrendjének megfelelő házasságban”.

Az új szabály az elmúlt napok „buzizás”-tematikájába is illeszkedik, melyről a Mérce is írt már, hiszen követi korábbi narratíváját, mely elválasztja az LMBTQ+ embereket a „magyaroktól”. Ennek következtében pedig az azonos nemű párok gyermekvállalásának ellehetetlenítésen kívül arra is kiváló eszköz, hogy továbbra is terítéken tartsa a melegjogok és a „homoszexuális propaganda” témáját, mely Dúró Dóra könyvdarálásával robbant be újult erővel a közbeszédbe.

Ahogyan azt korábban megírtuk, ez az ellenségkép-kreálás és a társadalom újfenti megosztása különösen hasznos lehet a Fidesznek az országgyűlési választások közeledtével, hiszen ezzel is eltereli a figyelmet olyan kritikus pontokról, mint például a koronavírus-járvány kezelése, a jogállamiságról szóló jelentés, vagy a Lex CEU-val kapcsolatban felmerülő problémák.

www.merce.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux