Ugrás a tartalomra
x
""

A baloldali finn miniszterelnök lesz a Helsinki Pride fővédnöke

Sanna Marin finn szociáldemokrata miniszterelnök lesz a jövő heti Helsinki Pride fővédnöke, jelentette be pénteken a kormányfő kabinetirodája. Ezzel először emelték miniszterelnöki szintre az LMBTQ-közösség támogatását Finnországban. Marinnal szemben egyébként felmerült a korrupció gyanúja is, miután azok a vállalkozások, amelyekben férje vezető tisztségeket tölt be, több mint 100 000 euróhoz jutottak az állami koronavírus-segélyalapból. Az ügyben a Gazdasági Minisztérium vizsgálatot indított – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Finnország történetében először lesz a miniszterelnök a fővárosi „meleg hét", a Helsinki Pride fővédnöke. „A szexuális és nemi kisebbségek státusát és jogait a finn jogszabályok és szolgáltatások garantálják. Meg fogjuk reformálni a hozzáállást, hogy tiszteletben tartsuk a szuverenitást, javítsuk az interszexuális párok gyermekeinek helyzetét, és széleskörű változtatásokat eszközöljünk a nemi egyenlőséget támogató jogszabályokban" – áll Sanna Marin pénteki sajtóközleményében.

Aaro Horsma, a helsinki meleg-, leszbikus-, biszexuális és transzszexuális (LMBT) közösség elnöke sajtóközleményben reagált a bejelentésre. Azt írta, hogy büszke a 34 éves szociáldemokrata miniszterelnök melegek melletti kiállására.

Sanna Marin sokunk számára példakép, mind a háttere, mind az erős és empatikus vezetési stílusa miatt – jelentette ki Horsma. A koronavírus-járvány miatt júniusról elhalasztott Helsinki Pride-ot szeptember 7. és 13. között rendezik meg.

 

origo.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux