Ugrás a tartalomra
x

Több LMBT-aktivistát és tüntetőt is megkínozhattak a lengyel hatóságok

A lengyel polgárjogi ombudsman hivatala vizsgálati jelentést tett közzé szombaton, ami a pénteken kezdődött LMBT-szolidaritási tüntetésen letartóztatott aktivisták fogvatartásának körülményeit rögzíti.

A jelentés szerint a fogvatartottak szabálytalan, brutális és kaotikus rendőri intézkedésekről, ügyvéddel való találkozás megtagadásáról, éjjeli kihallgatásról, megalázásokról, ételhez és italhoz való hozzáférés megtagadásáról, párna és egyéb ágynemű nélküli priccsekről, illegális előállításokról számoltak be.

A mostani ombudsmani jelentés a lengyel Nemzeti Kínzás-megelőzési Program (Krajowego Mechanizmu Prewencji Tortur – NMPT) vizsgálatán alapszik. Az NMPT emberei a szombaton letartóztatott 48 aktivistából 33-nál ellenőrizték szúrópróbaszerűen a fogvatartás körülményeit. A jelentés kitér arra is, hogy több fogvatartott nem is vett részt a demonstráción, egyszerűen csak éppen akkor tartott hazafelé a vásárlásból.

A megkérdezett aktivisták közül többen súlyos rendőri bántalmazásokról is beszámoltak: többeket még a rendőrautóban megvertek a hatóság emberei, testükön a jelentés szerint „jól látható sérülések” voltak.
Az NMPT által vizsgált esetek közül csak kevésnél fordult elő, hogy az előállítottak megfelelő orvosi vizsgálatban részesülhettek. Ezen esetek között is volt olyan, ahol a vizsgálat során a fogvatartottról még a bilincset se vették le, illetve a rendőrök végignézték a teljes procedúrát. Több aktivista számolt be róla, hogy sokáig még a családjuk se tudott a hollétükről, mivel a rendőrök akadályozták a telefonos kapcsolatfelvételt.

Maciej Gdula lengyel országgyűlési képviselő, az ellenzéki Tavasz párt politikusa szombaton a Mércének úgy nyilatkozott, hogy a hatóság brutális fellépése egyértelműen a jobboldali lengyel kormány elnyomó, kisebbségellenes politikájának eredménye.
A lengyel elnökválasztáson nemrég győztes Andrzej Duda fő kampányígérete a „hagyományos lengyel család” megőrzése volt, a szexuális kisebbségeket negatívan érintő törvények bevezetésével. Egy héttel a választás előtt például bejelentette, hogy megtiltja az azonos nemű párok számára az örökbefogadást.

A tüntetésről szóló előző cikkeinket itt és itt olvashatjátok. 

 www.merce.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux