Ugrás a tartalomra
x
""

Mexikóvárosban betiltották a konverziós terápiákat

A mexikóvárosi határozatot a szexuális jogvédők az LMBTQ közösség újabb győzelmének tekintik, hogy betiltják a konverziós terápiákat.

Akár öt év börtönbüntetés is kiszabható az orvosra Miközben egy éve a magyar sajtó a Coca-Cola plakátbotrányától volt hangos, néhány hónapja pedig a parlament megszavazta, hogy ellehetetlenítik a transzneműek jogait, jó tudni, hogy vannak még a szexuális kisebbségek jogait tiszteletben tartó helyek a nagyvilágban.

Az LMBTQ közösség újabb győzelmeként fogható fel annak a jogszabálynak az elfogadása, amely Mexikóvárosban betiltotta a konverziós terápiák alkalmazását. A különböző pártok egyetértésével megszavazott jogszabály ezentúl akár öt év börtönbüntetést is kiszabhat arra az orvosra, aki ilyen kezeléseket végez. Ezzel Mexikóváros is csatlakozott azon néhány ország, tartomány és önkormányzat sorához, ahol kifejezetten betiltották ezeket a veszélyes eljárásokat. Tavaly egyébként az Amazon is betiltotta egy „kigyógyító könyv” forgalmazását.

Konverziós terápia minden olyan beavatkozás, amely az egyén szexuális beállítottságát kívánja megváltoztatni, írja a Big Think. Ezek a „gonosz kiimádkozásától” egészen a kínzás határán álló eljárásokig terjedhetnek. A homoszexualitás elfogadásának kérdése a modern pszichológia óta napirenden van, és az elfogadás mértéke változó volt aszerint, ahogyan a szexualitáshoz való általános hozzáállás fejlődött.

Sigmund Freud annak az anyának, aki meleg fiának „meggyógyítását” kérte tőle, azt válaszolta, hogy a homoszexualitást nem szabad szégyellni. Nem hitt abban, hogy bármilyen terápiával megbízható módon meg lehet változtatni egy egyén szexuális beállítottságát. Lánya azonban, aki szintén jelentős pszichológus volt, azt vallotta, hogy létezhet ilyen kezelés, és az azonos neműek iránt érzett vonzalmat idegrendszeri eredetű betegségnek tekintette.

Az Egyesült Államokban néhány pszichológus hitt abban, hogy elektrosokkal, lobotómiával vagy konfrontációs terápiával „meg lehet gyógyítani” a homoszexuálisokat.

 

A konverziós terápiák betiltásának helyzete a világban

A Stonewall bárban történt zavargások után, azaz 1969-től azonban a komoly pszichológiai társaságok már nem tekintették betegségnek a homoszexualitást.

21. században az Amerikai Pszichológusok Egyesülete felszólította tagjait, hogy „ne ígérjék azt a hozzájuk fordulóknak, hogy hatékonyan tudnának változtatni szexuális irányultságukon”.

A közelmúltban az ENSZ szexuális orientációs és genderszakértője felszólította tagjait, hogy tiltsák be az ilyen irányú orvosi eljárásokat.

Ennek ellenére a mai napig léteznek még a konverziós terápiák, és olyanok, akik hisznek benne. Nincs széles körben elfogadott kutatás arra vonatkozóan, hogy a konverziós terápiák hatásosak, viszont több tanulmány is készült kártékonyságukról.

Az Egyesült Királyságban már jelentős lépések történtek a Nemzeti Egészségügyi Rendszer és a vezető pszichológiai társaság vezetésével az eljárások betiltása felé. A kormány ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy behatóan tanulmányozza a kérdést, mielőtt elkészítik a konverziós terápiákat betiltó jogszabálytervezetet.

Az Egyesül Államokban azokban az államokban, ahol még nincs érvényben tiltó jogszabály, az LMBTQ-jogvédő szervezetek hevesen követelik a törvényi szabályozást.

Indiában, ahol a közelmúltig még törvénytelennek számított a homoszexualitás, Manvendra Singh Gohil herceg a nyilvánosság elé állt történetével: fiatal korában, miután szüleinek elmondta, hogy meleg, elektrosokk-terápiára küldték. Fellépésének és aktivista tevékenységének köszönhetően Indiában is követelik a kezelések betiltását.

A Mexikóvárosban most elfogadott jogszabály beleillik a város LMBTQ-jogokat elfogadó szellemiségébe. 2009-ben Mexikóban elsőként itt fogadták el törvényileg a melegek házasságkötését és további egyenlőséget biztosító jogokat.

 

contextus.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux