Ugrás a tartalomra
x

Circus of Books

A Netflix a Circus of Books című dokumentumfilmjében az amerikai meleg kultúra egyik jelentős korszakát mutatja be.

A Mason-házaspár dacolt a társadalmi előítéletekkel

Karen és Barry Mason átlagos amerikai házaspár volt a nyolcvanas évek Kaliforniájában, nyugat-hollywoodi házzal, három egészséges gyerekkel és egy kisebb vállalkozással. Amiről viszont a barátok nem tudtak, hogy az üzletük volt az ország legnagyobb melegpornó forgalmazó könyvesboltja és a meleg közösség szinte egyetlen menedéke.

A család történetét a Netflix Circus of Books című dokumentumfilmje dolgozza fel, amelyet a házaspár lánya, Rachel Mason rendezett, írja a Variety. A mű azt próbálja bemutatni, hogy a Mason-házaspárnak milyen előítéletekkel kellett szembenézniük akkoriban, miközben a társadalom kirekesztettjeivel ápoltak szoros kapcsolatot a könyvesboltjukon keresztül.

Masonék abban a nehéz időszakban vezették Circus of Books könyvesboltjukat nyugat-Hollywood szívében, amikor az AIDS-válság beindult 1982-ben, illetve a pornográfia elleni küzdelem fellángolt. Karen és Barry nem különösebben rajongtak azokért a szexuális tartalmakért, amelyeket árultak, de szoros kapcsolatot alakítottak ki vásárlóikkal és jövedelmező üzletet hoztak létre.
„Érdekes számomra látni, hogy az AIDS-krízis emlékei lassan feledésbe merülnek. Sok gyerekkel beszélgettem, akik nem is tudják, milyen rossz volt ez az időszak. Nekem van rálátásom erre a gyerekkoromból, és fontosnak tartom megmutatni, hogy a szüleim együtt voltak azokkal az emberekkel„ – vallotta munkájáról Rachel Mason.

A dokumentumfilmes projektet Ryan Murphy karolta fel és executive producerként vett részt a film megvalósításában.

"Az az üzlet központi szerepet játszott az életemben melegként. Akkoriban tényleg nem volt lehetőség máshová menni"

– vallotta Murphy.

A film egyik meghatározó pillanata, amikor Barry és Karen megemlékeznek arról a több száz fiatalemberről, hűséges vásárlóról, akik AIDS-ben haltak meg akkoriban. A pár beszámolt arról is, hogyan hívták fel a betegek szüleit, akik elfordultak gyereküktől, hogy informálják őket annak közelgő a haláláról.

Lezárult egy korszak

A film zárójelenetei azt a szomorú eseményt mutatják be, amikor a több évtizednyi túlélés után a Circus of Books februárban véglegesen bezárt. Az esemény azt példázza, hogy a meleg kultúra, hogyan költözik át a fizikai helyekről az internet világába.

"Létezik számos, különböző csodálatos lenyomata a meleg közösség történelmének, amelyek eltűnnek. Néha el akarom érni az interneten keresztül ezeket a kölyköket, a saját generációmat, hogy felrázzam őket. Nem veszíthetjük el ezt a kultúrát"

– mondja Mason.

A Circus of Books április 22-én jelenik meg a Netflixen.

https://contextus.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux