Ugrás a tartalomra
x

Ott nő a homofóbia, ahol nem ismerik el a melegjogokat

Magyar kutatók eredményéről számolt be a Reuters.

Azokban az országokban, ahol az azonos neműek nem házasodhatnak, jelentősen lecsökkent az LMBT emberek elfogadottsága, míg azokban az országokban ahol házasodhatnak, a társadalom is elfogadóbb velük, derül ki a szerdán ismertetett kutatásból.Kiemelt szerepe van az államnak abban, hogy a társadalom elfogadó-e az LMBT-emberekkel, mondta a hírügynökségnek Takács Judit, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója, aki részt vett az egész Európát lefedő kutatásban.

A legtöbb európai országban nőtt a melegek elfogadottsága 2002 és 2016 között a magyar kutatók eredményei szerint.

Ugyanakkor Oroszországban, Bulgáriában, Litvániában Lengyelországban és Ukrajnában egyre elutasítóbb a társadalom velük szemben. A leginkább ott csökkentek a melegekkel kapcsolatos előítéletek, ahol a vizsgált időszakban bevezették a melegházasságot, derül ki a 334 ezer megkérdezett válaszai alapján.

Takács szerint a kutatás egyik tanulsága, hogy a társadalomban igenis csökkenthetők a melegekkel szembeni előítéletek, és ebben kiemelt szerepe van az államnak. A kutató felidézte, hogy Magyarországon a kormány szervezi a homofób propagandát, ami nagyon jól működik is. Sőt maga a miniszterelnök, Orbán Viktor nyíltan ellenzi a melegházasságot.

Azonos neműek 16 európai országban házasodhatnak a 48-ból, 21 országban pedig még élettársi kapcsolatot sem létesíthetnek azonos neműek.

 

magyarnarancs

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux