Ugrás a tartalomra
x
""

Azonos nemű házasodási hajrá Brazíliában

Január 1-jével lép hivatalban Brazília újonnan megválasztott elnöke, Jair Bolsonaro, aki hírhedt melegellenes- és erőszakpolitikájáról (nem mellesleg ki akarja vágatni az esőerdők maradékát is, hogy „fellendítse” a gazdaságot), ezért az azonos nemű párok sietnek, hogy még ebben a rendszerben egybekelhessenek.

Nagy a félelem Brazíliában, hisz a január első napjától hivatalban lévő új elnök, Jair Bolsonaro amint beül a bársonyszékbe, első dolga a meleg jogok elkaszálása lesz.

Bolsonaro

Az azonos neműek 2013 óta házasodhatnak Brazíliában. A hírt, hogy milyen bajban vannak a párok, eredetileg a BBC News közölte le. Ott írnak egy leszbikus párról, Larissáról és Luanáról, akik három éve vannak együtt, és házasodni készülnek hamarosan.

„Akkor döntöttük el, hogy megházasodunk, miután megtörtént a brazil elnökválasztás” – mondja Larissa. „A megválasztott elnök extrém módom homofób, és biztos, hogy csorbítani fogja a jogainkat, ahogy a melegházasságot is eltörölheti… Amit ő maga ejt ki a száján, már az megijeszt bennünket. Szerinte meg kellene d.glenünk. Nem hiszi, hogy mi normálisak vagyunk.

Kedvesen, Luana szintén aggodalmát fejezte ki: „Bolsonaro az Alsóház evangélikus frakciójához áll közel. És folytatni fogja konzervatív programját.”

Az LMBTQ+-jogi csoportok már október végén kinyilvánították: nem kérnek Bolsonaro politikájából, retorikájából. Az újonnan megválasztott elnök ugyanis számos homofób kijelentést, kommentet tett már eddig is. Hírhedt ez a múltbeli mondata:

„Igen, homofób vagyok – és nagyon büszke vagyok erre, és az a javaslatom a szülőknek, akik látják gyerekükön, hogy ’kicsit langyi’, verjék csak meg, ’akkor helyre rázódik.’”

Ugyancsak kifejezte: ha meglátna egy meleg párt az utcán, ’jól beléjük rúgna’. Brazíliában kihegyeződött a homofób erőszak ennek az embernek a kampánya alatt.

És nemcsak a melegek aggódnak joggal. Több emberi jogi szervezet tart attól: visszatér a katonai diktatúra Brazíliába. Az 1967-1985 közötti rezsim alatt emberek ezrei tartóztatták le, kínoztak meg és végeztek ki.

(Gay Star News)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux