Ugrás a tartalomra
x
""

Felelősségre vonják a rendőröket a meleg aktivista halála miatt

A négy rendőr szeptemberben halálos kimenetelű sérüléseket okozott a HIV-pozitív meleg aktivistának.

Nem egyértelmű, de sokan arra tippelnek: ők fejezték be, amit a lincselő csőcselék elkezdett. A korábban drag queen-ként is fellépő Zak Kostopoulos-t olyan súlyosan bántalmazták, hogy a kórházba érkezés előtt belehalt sérüléseibe.

Természetesen nyomozás indult az ügyben, és egy térfigyelő kamera felvétele nyomán azonosítottak négy rendőrt, akik bántalmazták, rugdosták a 33 éves meleg férfit, miközben a járdán feküdve megbilincselték őt. A vizsgálóbíró december 12-ig adott időt a védelemnek, hogy előkészítse védőbeszédét, adta hírül a görög Kathimerini hétfőn.

Zak Kostopoulos Athén egyik utcájában vesztette életét szeptember 21-én, és ez sokkolta a helyieket éppúgy, mint a nemzetközi LMBTQI-közösségeket – a sajnálatos ügy tüntetésekhez vezetett a görög fővárosban, illetve az osztrák és az olasz görög külképviseleteknél. A halálhírről mi is cikkeztünk.

A videófelvételen, amit rengetegen megosztottak a közösségi oldalakon és még a görögországi hírekbe is bekerült, Kostopoulos látszik, amint csapdába kerül egy ékszerboltban, a Gladstonos utcában, nem messze Athén központjától. Az áldozat a poroltót használta, hogy az ablaküveget kitörve kijusson az utcára. Miközben mászott volna kifelé, a bolt tulajdonosa és egy másik férfi a nyílt utcán többször belerúgott, majd a legvégső rúgás a fejét találta el, így az aktivista elterült a kövezeten.

Ekkor néhány járókelő futott oda megvédeni Kostopoulos-t, ám akkor látták: a földön fekvő férfit még mindig rugdossák. Végül hordágyon szállították el, de meghalt, mielőtt kórházba került volna.

A rendőrség kezdetben egy drogfüggő, késes rablónak állította be Kostopoulos-t, aki pénzt követelt a tulajtól, de barátai váltig bizonygatták: hazugság az egész. Azok, kik ismerték őt, olyan emberként írták le, akinek lételeme volt a segítség, és élharcosa volt annak, hogy a HIV-pozitív embereket elfogadják, támogassák az országban.

„Az igazi neve Zacharias, ami a görög ’zachari’ szóból ered, és jelentése cukor. És szó szerint, ő volt a legédesebb, legkedvesebb ember, akit valaha ismertem” – mondta el az újságíró Christina Michalou, az aktivista barátja még szeptemberben.

Aktivisták tüntetnek a tragédia helyszínén

A boncolás nem talált drogra utaló nyomot a testén, vagy a szervezetében, és az sem tisztázott, rajta vannak-e Zak ujjlenyomatai, vagy a DNS-e a boltban megtalált késen. A halottkém szívrohamban állapította meg a halál okát, miután brutálisan megverték.

Kostopoulos családja azt szeretné, ha mindenkit, akinek része volt szerettük elvesztésében, gyilkosságért vonnának felelősségre. Vagyis a bolt tulajdonosát, aki segített neki, valamint a rendőröket. De tervezik, hogy kérelmet nyújtanak be a mentőtisztek ellen is.

Zackie Oh-ként lépett fel

Az Egyesült Államokban született aktivistát Kirra faluban helyezték örök nyugalomra. Ott, ahol nevelkedett. A temetésén a gyászolók visszaemlékeztek az LMBTQI-közösségért játszott szerepére, és műsoraira, amit Zackie Oh néven adott. A koporsóját csillámokkal, parókákkal és apró szivárványos zászlókkal borították be.

(LGBTQ Nation) (PinkNews)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux