Ugrás a tartalomra
x

Nem dőlt el a brazil elnökválasztás

Jair Bolsano fölényesen nyerte a brazil elnökválasztás első fordulóját, de nem sikerült megszereznie a szavazatok több mint felét, így csak a második fordulóban dőlhet el a brazil elnökválasztás. És ugyan Bolsano az első fordulóban 46 százalékot szerzett, több mint másfélszer annyit, mint 29 százalékos eredménnyel a második fordulóba jutó baloldali riválisa, Fernando Haddad, a közvélemény-kutatások szerint az október 28-i második fordulóban nagyon szoros eredmény várható.

Az eredmény így némi csalódást jelent a szélsőjobboldali Bolsanónak, aki arra számított, hogy már az első fordulóban megszerzi a szükséges többséget. "Október 28-án mind strandolhatunk" - mondta híveinek, miután ő maga is leadta szavazatát. Az eredmények összesítése után pedig arról beszélt, hogy ha nem lettek volna "problémák" az elektromos szavazórendszerrel, akkor már az első fordulóban nyert volna. "Biztos vagyok benne, hogy ha ez nem történik meg, akkor már ma tudnánk a köztársasági elnök nevét" - mondta, de azt nem fejtette ki, hogy mi az az "ez", és milyen "problémák" voltak szerinte. A brazil választási hatóságok szerint a szavazás békésen, rendben zajlott, nagyobb problémák nélkül.

Bolsano rendkívül homofób politikus, aki többször is felháborodást keltett nyilatkozataival, mint például, hogy "Inkább legyen halott a fiam, mint meleg"

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux